Samlet set er antallet af konkurser i 1. kvartal tilsvarende tiden før Corona, viser opgørelse fra kreditoplysningsbureauet Creditsafe. Det gælder også restaurationsbranchen hvor branchetypen “Overnatning og restauration” er kommet ud af 1. kvartal med 80 konkurser mod 133 i tilsvarende periode sidste år.
Men det er ikke ensbetydende med, at faren er overstået, da der stadig er udskudt skat, moms og Corona-lån, der skal betales tilbage, og stigende priser på råvarer, der truer – alt sammen faktorer, der kan betyde en stigning blandt konkurserne de kommende måneder.
Det samlede antal konkurser i Danmark er i 1. kvartal faldet med 26 procent i forhold til samme periode sidste år.
– I Danmark ser vi 1.059 virksomheder dreje nøglen om i årets første tre måneder. Det er 371 færre end sidste år og viser umiddelbart en stabilisering efter pandemien, vurderer, Morten Kofoed-Larsen, der er Country Manager i Creditsafe Danmark.
Men selvom antallet ligger på niveau med 1. kvartal 2019, hvor 1.146 gik konkurs, er det dog for tidligt at afblæse risikoen for konkurser som følge af nedlukningerne i 2020 og 2021. Det vil blandt andet afhænge af, om virksomhederne har kunne lægge penge nok til side til tilbagebetaling af Corona-lån, hvor første afdrag faldt 1. april, foruden svare den udskudte moms og skat.
– Når så også renten stiger og prisen på mad og energi skyder i vejret, kan det presse virksomhederne yderligere. Forbrugerne er bekymret for krigen i Ukraine og er i gang med at miste tillid og købelyst – målt i form af den laveste forbrugertillid siden slut 80’erne. Så har vi et scenarium, der risikerer at påvirke konkursniveauet i negativ retning senere på året, siger Morten Kofoed-Larsen.