Den lange og varme sommer sidste år sikrede mange danske æbler. Så mange af det fortsat er muligt at købe danske æbler i butikkerne.
Sommeren 2018 var en sommer, de fleste husker som både lang, varm og tør. Det var sommeren, hvor mange sukkede efter skygge, vand og lavere temperaturer. Men hvor mange landmænd blev ramt af tørketab, så har mange æbleavlere til gengæld haft træer, der bugnende af saftige æbler. Det betyder, at der stadig er æbler på lager.
– Det er helt uhørt og usædvanligt, at vi kan sælge æbler på denne tid af året, siger æbleavler Jan Jager, der er bestyrelsesmedlem i Dansk Gartneri og forsætter:
– Det giver os en helt unik mulighed for at levere æbler i mindst otte uger endnu.
Han opfordrer til at spise løs af de danske æbler, der stadig er friske og saftige, fordi de danske æbleavlere er blevet gode til at opbevare æbler længere.
– Det giver os også et godt kort på madspilds-agendaen, at vi kan lagre æblerne længere, og det vil vi selvfølgelig også gerne bidrage til, siger Jan Jager.
Det danske klima er ret unikt, hvad angår æbler på grund af jordbunden, vind og vejr. Når solen har skinnet så meget, og nedbøren har været sparsom, giver det insekterne særligt gode muligheder for at boltre sig i blomsterne. Der har altså været de helt rigtige forhold for frugtudvikling i æblerne, som derfor stadig er søde og sprøde på denne tid.
– På klimakontoen er æbletræer fornuftige, da de bidrager til opsamling af CO2 og samtidig er æbleblomsterne fantastiske til at tiltrække mange insekter. Det er godt for klimaet og biodiversiteten, påpeger Jan Jager og tilføjer at den danske æbleproduktion i 2018 var på 28.000 tons, hvilket var en stigning på 25 pct. sammenlignet med året før.