• Facebook
  • Instagram
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltFrugt og grøntMarkedsføringMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed12. 01. 2023 | mikkelb

Bælgfrugternes dag vender tilbage

AktueltFrugt og grøntMarkedsføringMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed12. 01. 2023 By mikkelb

Sidste år fejrede Rådet For Sund Mad for første gang bælgfrugternes dag i Danmark. Nu vender mærkedagen tilbage d. 10. februar, hvor blandt andet foodservice-branchen opfordres til at være med til at sætte bælgfrugterne på menuen den dag. Og allerede fra mandag d. 16. januar er der inspiration og opskrifter at hente.

Bælgfrugter
Foto: Rådet For Sund Mad

Danskerne spiser i gennemsnit 2 g bælgfrugter om dagen, og det er meget langt fra de 100 g, som De officielle Kostråd anbefaler at spise. Derfor fejret Rådet for Sund Mad for anden gang nu Bælgfrugternes Dag.

Og det er der magne grunde til at. Bælgfrugter er nemlig en proteinrig råvare fuld af fibre, mineraler og vitaminer, der samtidig i klimaperspektiv er med til at sikre, at vi går en bæredygtig og ansvarlig fremtid i møde. At de endda er forholdsvis billige taler også ind i en tid, hvor vi alle strækker os langt for at få hverdagen til at hænge sammen.

Bælgfrugternes Dag er lanceret af FN, og Rådet For Sund Mad går herhjemme – sammen med kokke og madprofessionelle over hele landet – forrest med viden om bælgfrugternes fortræffeligheder og inspiration til en lang vifte af retter, der rækker ud over de mest kendte; hummus, falafler, daal – og gule ærter.

En god vej til mindre kød

Bælgfrugternes Dag fejres i både institutioner, skoler, børnehaver, plejehjem og virksomheder over hele landet i en fælles begejstring, og for at nå helt ind i danskernes hjerter, smagsløg og køkkener med budskabet om at skrue op for brugen af bælgfrugter i madlavningen op til Bælgfrugternes Dag, på selve dagen – og ikke mindst i fremtiden.

”I Rådet for sund mad bruger vi mad og måltider som en løftestang for sundere liv. En god måde at gøre det på er ved at spise mindre kød og i stedet vælge bælgfrugter og fisk. Det er både godt for sundhed og klima”, siger Per Christiansen, bestyrelsesformand i Rådet for sund mad, og fortsætter: ”Bælgfrugternes Dag skal inspirere til, hvordan vi kan bruge bælgfrugter i vores hverdagsmad og få dem til at smage fantastisk. De har tilbage i tiden været en stor del af vores madkultur, og det kan de blive igen”.

På raadetforsundmad.dk kan man allerede fra 16. januar få opskrifter og inspiration til, hvordan man kan være med til at fejre Bælgfrugternes Dag i sit eget køkken, og over hele landet vil bælgfrugt-entusiaster op til Bælgfrugternes Dag dele opskrifter, viden og tips på deres platforme, hjemmesider og sociale medier. Rådet For Sund Mad opfordrer til at følge og bruge hashtagget #bælgfrugternesdag, så alle deler opskrifter med hinanden.

Hvad er bælgfrugter?

Både kikærter, kidneybønner, flækærter, hvide bønner, butterbeans, røde linser og Puy linser er bælgfrugter og listen fortsætter. Heldigvis er det nemt at få de smukke bælgfrugter til at smage som en drøm. Fra en forbrugsanalyse af bælgfrugter fra Aarhus Universitet ved vi, at danskere vil motiveres af viden og opskrifter om, hvordan man bruger bælgfrugter og viden om sundhedsmæssige og ernæringsmæssige fordele. 

Sund og klimavenlig 

Bælgfrugter er et godt valg, når du vil servere sund mad, og de er gode kilder til protein og andre næringsstoffer. Samtidig er bælgfrugter blandt de fødevarer, der har det laveste klimaaftryk. Bælgfrugter kan dyrkes i Danmark. I dag er der flere landmænd, der dyrker linser, kikærter og hestebønner, og du kan efterhånden købe de dansk producerede bælgfrugter i forskellige supermarkeder.

Skrevet i: Aktuelt, Frugt og grønt, Markedsføring, Miljø og sundhed, Økologi og bæredygtighed

 
 

Seneste nyt fra redaktionen

Too Good To Go har reddet 200 mio. måltider fra skraldespanden

Detailhandel og en grosMiljø og sundhed21. 03. 2023

Too Good To Go har rundet en stor milepæl med 200 mio. reddede måltider på globalt plan. Siden lanceringen af appen har Too Good To Go i Danmark alene reddet over 13,7 mio. måltider takket være partnere som Netto, Lidl, Coop, Q8, Scandic og Lagkagehuset. Too Good To Gos milepæl med 200 mio.

Dansk vinder af fransk innovationspris

AktueltFødevareproduktionMesser og konferencer21. 03. 2023

Cabinplant A/S vinder innovationsprisen Trophées de l’Innovation for deres multihead veje- og pakkemaskine MHW SF Extreme-løsning til fuldautomatisk vejning og emballering af særligt klæbende produkter. Prisen er vundet på CFIA, der er en international udstilling for fødevareteknologi i

Menu hos Sticks n Sushi med produkter fra MATR.

Sticks går grønt med dansk plante-startup

FoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed21. 03. 2023

Sushikæden Sticks’n’Sushi er teamet op med den danske start-up MATR, der producerer plantebaserede alternativer til kød. Samarbejdet sætter MATRs fermenterede planter på menuen på deres 25 restauranter i København, London og Berlin. Sticks’n’Sushi har gennem mere end 25 år lært danskerne at

øludvalg i spar-butik

Nyt specialølkoncept hos SPAR

Detailhandel og en grosDrikkevarer21. 03. 2023

Nu kan kunder i supermarkedskæden SPAR opleve et helt nyt øl-koncept, som byder på et bredere sortiment og gør det mere inspirerende at købe øl. Det nye koncept sker i samarbejde med Carlsberg og Royal Unibrew. I supermarkedskæden SPAR, som er en del af fødevarekoncernen Dagrofa, er der kommet

Geia Food har købt ind i Finland

AktueltFoodservice21. 03. 2023

Geia Food har opkøbt selskaberne Topfoods Finland OY og TFR Topfoods Retailing OY og ekspanderer dermed på det finske marked med produkter målrettet foodservice og industrikunder. Danske Gaia Food har haft checkhæftet frem for at kunne ekspandere i Finland og Norden. De har købt Topfoods

Mange forskellige retter på en bakke

Rådet for Sund Mad: Vi tager for meget mad fra kantinens buffet

FoodserviceMiljø og sundhed21. 03. 2023

Bugnende buffeter og store portioner leder ofte til automatisk overspisning og madspild, hvilket øger risikoen for overvægt og belaster klimaet unødvendigt. Kender du også til at spise for meget, når du går ombord i buffeten? Så er du ikke alene. En YouGov-undersøgelse fra 2021 viser, at op mod

Sebastian Holberg Svendsgaard er landets næste Bocuse d’Or-deltager

MarkedsføringMesser og konferencerTop21. 03. 2023

Mandag blev kokken Sebastian Holberg Svendsgaard udpeget som Danmarks officielle repræsentant ved det kommende Bocuse d'Or. Han får dermed muligheden for at blive den fjerde dansker, der vinder konkurrencen - hvis han altså går helt til tops. Sebastian Holberg Svendsgaard deltog i

Kvinde med tomat i laboratorie-miljø

Har du god innovativ ide? Så få den afprøvet

Forskning og uddannelse16. 03. 2023

Food & Bio Cluster Denmarks har lanceret en idékonkurrence, og hjernen bag den bedste idé vinder 25.000 kroner og tre måneders husleje i ét af Food & Bio Cluster Denmarks inkubationsmiljøer Arbejder du med en forretningsidé inden for fødevarer og bioressourcer, som der endnu ikke er

Kokkeelever

Kokkeelever indtager badehotel

Forskning og uddannelseMarkedsføring16. 03. 2023

Den 23. marts venter der både kokke og gæster på Stella Maris en oplevelse ud over det sædvanlige. Det sydfynske badehotel og restaurant overdrager køkkennøglerne til elever fra Svendborg Food, der for en aften får lov at fremvise deres evner med potter og pander for et betalende

JP McMahon

Ny bog er en hyldest til de gode irske råvarer

Markedsføring16. 03. 2023

I ugen for Skt. Patrick's Day lancerer den irske Michelinkok JP McMahon bogen An Alphabet of Aniar: Notes for a New Irish Cuisine, som er et kulturelt opslagsværk til mad fra den grønne ø. McMahon er et kendt navn på den danske madscene, ikke mindst på grund af sin restaurant i Galway, som ofte har

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Beckhoff Automation ApS

    Beckhoff på Hannover Messen

  • DENIOS ApS

    Øg sikkerheden ved dit opsamlingskar med tre små justeringer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuum bevarer den gode smag

  • Merrild Lavazza Danmark ApS

    Er kaffe sundt?  

  • Nemco Machinery A/S

    Slicing & Packaging Days hos Nemco

  • Beckhoff Automation ApS

    Nyt ansigt i Beckhoff

  • Kastberg Is ApS

    Molskroens Brasserie

  • Beckhoff Automation ApS

    Beckhoff på Embedded World 2023

  • DENIOS ApS

    35 krav du ikke må misse, når du opbevarer gasflasker udendørs

  • Beckhoff Automation ApS

    Beckhoff på ISH 2023

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Dansk vinder af fransk innovationspris

    21.03.2023

  • Too Good To Go har reddet 200 mio. måltider fra skraldespanden

    21.03.2023

  • Sticks går grønt med dansk plante-startup

    21.03.2023

  • Nyt specialølkoncept hos SPAR

    21.03.2023

  • Geia Food har købt ind i Finland

    21.03.2023

  • Rådet for Sund Mad: Vi tager for meget mad fra kantinens buffet

    21.03.2023

  • Sebastian Holberg Svendsgaard er landets næste Bocuse d’Or-deltager

    21.03.2023

  • Har du god innovativ ide? Så få den afprøvet

    16.03.2023

  • Kokkeelever indtager badehotel

    16.03.2023

  • Ny bog er en hyldest til de gode irske råvarer

    16.03.2023

  • Madværkstedet klar med flere events og udstillere end nogensinde

    16.03.2023

  • HORESTA: Nyt netværk vil fremtidssikre dansk gastronomi

    16.03.2023

  • Miljøminister udvider test af PFAS i drikkevandet

    16.03.2023

  • Just Eat udvider sin platform

    16.03.2023

  • Ny overenskomstaftale for hotel- og restaurantbranchen

    14.03.2023

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 3 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 3 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik