Falske madmyter kan føre til meget madspild. Derfor sætter Arla, Arla Fonden og Too Good To Go fokus på danskernes myter om mad. Læs her, hvilke myter, der er sande og hvilke, du skal kassere i stedet for maden derhjemme.
I danskernes hjem ryger der hvert år 247.000 tons spiselige fødevarer i skraldespanden. Det skyldes ofte, at vi er i tvivl om, hvorvidt madvarerne stadig kan spises eller ej.
Derfor bruger Arla, Arla Fonden og Too Good To Go Danmarks nationale madspildsdag den 29. september til at sætte fokus på madspild og de myter, der kan være årsag til, at mad ender i skraldespanden i stedet for i maven.
For kan mad egentlig opvarmes flere gange? Og kan man spise de helt brune bananer? Bliv klogere på de danske madmyter og undgå unødig madspild.
11 myter om madspild
Myte 1: Skrællen fra græskar kan ikke spises
Falsk: Skrællen fra et græskar bliver mør under varmebehandling, og der er derfor ingen grund til at skrælle græskaret – men sørg for at skylle det godt inden brug. Husk også at du kan riste græskarrets kerner og anvende dem som snacks eller som topping på salater.
Myte 2: Grønne kartofler skal kasseres
Sandt: Hvis kartofler har grønne pletter, kan det være tegn på, at de har et højt indhold af giftstoffet solanin, og kartoflerne skal derfor smides ud. Det grønne på kartofler dannes, hvis de får for meget sollys – opbevar derfor dine kartofler mørkt og køligt ved ca. 5-8 grader.
Myte 3: Yoghurt skal smides ud, hvis den har overskredet datomærkningen
Falsk: Datomærkningerne “Bedst før” og “Bedst før – ofte god efter” er kun vejledende. Brug derfor altid din smags- og lugtesans til at vurdere, om yoghurten kan spises, selvom datoen er overskredet. Da yoghurt er et syrnet produkt, kan det i mange tilfælde stadig spises, selvom datoen er overskredet. Du kan læse mere om datomærkning her.
Myte 4: Syltetøj med mug kan spises, når bare muggen er skrabet af
Falsk: Er der mug/skimmel på dit syltetøj, så skal hele glasset straks kasseres. Syltetøj er en ”blød” råvare, og svampesporer spreder sig hurtigt til hele glasset.
Myte 5: Er der mug på bare én skive af rugbrødet, skal det hele kasseres
Sandt: Brød med mugpletter skal du altid smide ud. Skimmelsvampen kan have spredt sig til hele brødet, uden du kan se det.
Myte 6: Fjern skimmel på skæreosten og spis resten med velbehag
Sandt: Fast ost kan godt bruges, selvom der har været mug på. På hårde oste kan du nøjes med at skære muggen væk med et snit, der går et par centimeter rundt om mugpletten.
Myte 7: Det er farligt at genopvarme mad med persille eller spinat
Falsk: Det er ikke farligt at spise genopvarmet mad med persille og spinat. Retter med persille og spinat kan indeholde jordbakterier, men holder du en god køkkenhygiejne ved at skylle grønt, varme retterne godt op og især være opmærksom på at nedkøle maden korrekt (ned til 10 grader i centrum af retten inden for 3 timer) samt genopvarme retten til minimum 75 grader, så undgår du, at de hårdføre, sporedannende bakterier opformeres. Nedkøl derfor gerne i små portioner, så nedkølingen går hurtigere.
Myte 8: Bananer kan ikke blive for brune
Sandt: Bananer kan du altid spise – brune eller ej. En moden banan kan sagtens spises, uanset hvor brun den er blevet, der er blot tale om en omdannelse af sukkerarter. Overmodne bananer er perfekte til smoothies eller banankage, fordi de giver en dejlig konsistens og en ekstra sød smag. Husk også, at du altid kan fryse overmodne bananer i stedet for at smide dem i skraldespanden.
Myte 9: Kødsovs må kun genopvarmes én gang
Falsk: Det er en myte, at man kun kan genopvarme maden én gang. Du kan godt genopvarme maden flere gange, hvis du gør det med omtanke. Det, som kan blive påvirket, er den kulinariske kvalitet – altså smag og konsistens, ligesom næringsværdien kan ændres. Du skal dog være opmærksom på at nedkøle maden korrekt (ned til 10 grader i centrum inden for 3 timer) og genopvarme den til minimum 75 grader.
Myte 10: Der må ikke være pels på champignon
Sandt: Hvis du ser ‘hvid pels’ på roden af dine champignoner, så er det deres eget mycelium og ikke skimmelsvampe. Dette kan du blot fjerne sammen med evt. rester af jord.
Myte 11: Tilberedt mad må kun nedfryses én gang
Falsk: Det er en myte, at du ikke må fryse din tilberedte mad igen. Det, der især påvirkes, er madens sensoriske kvalitet. Maden kan typisk miste noget smag, ændre konsistens (fx opstår der krystaller, det bliver tørt) eller måske får det en harsk smag, hvis der er tale om fedtholdigt mad.
Kilde: Too Good To Go, Arla og Arla Fonden