Topkokke med og uden Michelin-stjerner har meldt deres ankomst til Danmarks Østersfestival på Rømø i oktober.
Over 30 topkokke fra hele Danmark og Nordtyskland har meldt deres ankomst til ’Årets Østerkok’, hvor der dystes om de mest originale og smagsfulde retter med østers. Konkurrencen finder sted på Danmarks Østersfestival, der foregår midt i det nordens østerscentrum: på Rømø midt i Vadehavet, der er på UNESCOs verdensarvsliste.
– Aldrig før har så mange kokke taget turen til Vadehavet for at hylde østersen og deltage i ’Årets Østerskok’. Det siger noget om den folkelige forankring, som østers er ved at få. Det er ikke elitær konkurrence. Det er en folkefest, siger Helle Brønnum Carlsen, der er ledende overdommer ved konkurrencen.
Publikum kan smage med
Det er gratis entre for publikum, og man kan smage med undervejs. Alle kreationer, som bliver serveret for dommerne, kan nemlig købes for bare 40 kroner. I år er der hele tre kategorier i konkurrencen, østers i det salte køkken, i det søde og som noget nyt: østers som smørrebrød.
Konkurrencen er bare en af mange events på Danmarks Østersfestival, hvor du også kan få fif til nemme tilberedninger, smage cider og champagne, sende børnene i østerskøkkenet og komme på østers- og urtesafari.
Der ligger nemlig 72.000 tons østers i Vadehavet. De er af den såkaldte invasive art Stillehavsøsters, og udbredelsen truer blandt andet blåmuslingerne, så danskerne gør naturen en tjeneste ved at spise dem.
Rømø som gastronomisk destination
Men selv om de smager godt, og de er lige til at samle op i Vadehavet, så har vi ikke nogen stor tradition for østers i Danmark, selv om vi i tidernes morgen eksporterede østers fra Vadehavet til blandt andet det russiske hof. Det er netop det paradoks, som festivalen vil gøre op med.
Et af bestyrelsesmedlemmerne i Danmarks Østersfestival er Bodil Glistrup Thomsen, der er direktør i Feriepartner Rømø. Hun er ikke tvivl om, at de mange kokke er med til at sætte et nyt lys på området.
– Festivalen vender det hele om, så de mange østers, vi har over alt, bliver en udsøgt delikatesse, som stjernekokke kører langt for. Det kan ikke undgå at smitte af på folks billede af Vadehavet og Rømø som nye gastronomiske destinationer, siger hun.
Danmarks Østersfestival foregår den 12.-14. oktober og har events på flere øer i Vadehavet og i Sønderjylland. Hovedaktiviteterne er på Rømø, hvor også kokkekonkurrencen ’Årets Østerskok’ foregår.