Miljøet er endelig kommet i centrum når vi snakker fødevarer, mange miljøbelastende råvarer kan nu med fordel skiftes ud med spændende bæredygtige tang-alternativer såsom økologisk tang-pasta og bacon-tang. Tang vurderes til at blive en vigtig del af fremtidens fødevaregrundlag og nu vil hollands tang-iværksætter udskifte danskernes dagligvarer med tang
Seamore Food er en hollandsk start up, der vil levere sunde, bæredygtige tangprodukter, som alternativ til en lang række dagligvarer. Udover deres pasta- og baconalternativer, lover stifteren Willem Sodderland, at der er meget mere på vej:
– Vores vision er, at gøre tang til en hverdagsvare ved at tilbyde lette tangalternativer til dagligvarer. Hvis det lykkedes, forbedrer vi miljøet, mindsker vores indtag af kalorier og kulhydrater, mens vi højner indtaget af protein, mineraler og vitaminer.
Men det må ikke være besværligt for kunderne, for så bliver det svært at skifte de usunde vaner ud med sunde. Derfor har Seamore bevidst satset på tangprodukter der nemt kan erstatte velkendte dagligvarer. Willem opdagede selv den pastalignende tang ved et tilfælde på en familieferie i 2013, hvor han fik serveret tang og faktisk troede, at det var pasta. At tang kunne smage så godt og ligefrem erstatte en af de største hverdags-”syndere”, pastaen, åbnede Willems øjne for tangs mange muligheder.
Tang på menuen
For 15 måneder siden lancerede Seamore ”I sea Pasta”, der er en vild økologisk Himanthalia-tang som erstatning for pasta, og kort tid efter kom ”I sea bacon”, en vild søl-tang, der smager salt og sprødt som bacon. Knap to år efter firmaets opstart er Seamores tang-revolution rullet ud i hjemlandet Holland og i Tyskland, England, Schweiz og Australien – og nu altså i Danmark.
– Det er en fornøjelse at arbejde med bæredygtige og lokale råvarer som tang. Tang er i sig selv en fantastisk ressource med al sin alsidighed. Der findes flere end 10.000 typer tang, så det er muligt at finde snart sagt alle smagsvariationer og teksturer, siger Ingwer Grünberg, sous chef på Musling Bistro, som er den første danske restaurant, der sætter Seamores tang på menuen.
Danmark er et oplagt tang-marked
Også i dagligvarehandlen er tang på vej ud på hylderne.
– Vi er stolte af at have nogle af Danmarks bedste kunder, som tør vælge innovative og utraditionelle fødevarer og prioriterer bæredygtige produkter, der er gode for miljøet. Vi har netop kørt en test af både I sea pasta og I sea bacon i vores Irma på Axeltorv, og har her oplevet en overstrømmende appetit og nysgerrighed for Seamores produkter, som blev udsolgt på få dage, hvor vi måtte bede om ekstra forsyninger. Jeg har sjældent oplevet noget lignende, siger Peter Vermund, butikschef i Irma på Axeltorv i København.
Vigtig næringskilde i fremtiden
Tang kan i fremtiden blive meget mere end bare et sundt og bæredygtigt alternativ til vores livretter – det kan blive en essentiel del af vores kost. Én ting er, at eksempelvis Seamores tang-bacon og tang-pasta tilbyder en række sundhedsmæssige fordele, såsom lave mængder af kalorier og kulhydrater, og samtidig er rig på vitaminer og mineraler, men noget andet er, at tangen gror vildt og ikke har brug for andet end sol og havvand. Nogle mener, at tang er den mest bæredygtige fødevare i verden, og med en fødevareknaphed, der i 2050 står til at ramme 9 milliarder mennesker sammeholdt med knappe land- og vandressourcer, er havet et godt sted at kigge hen for fremtidens grøntsager. Og hvem ved, måske finder vi nogle velsmagende tang-pomfritter eller tang-avokado langs Danmarks kyster?
-KMN