Du risikerer at sende både dig selv og andre julefrokostgæster i gulvet, hvis du tager til julefrokost med norovirus i maven, lyder det fra Fødevarestyrelsen før årets højtid.
Det behøver hverken at være den kolde snaps eller de stærke juleøl, der skænker dig og dine kolleger nogle sløje dage efter årets jule- eller nytårsfrokost.
Hver vinter redder mange gæster sig en omgang Roskildesyge ved buffeten. Enten fordi buffetgæster spreder den meget smitsomme norovirus, når de tager mad fx karrysild og de lune retter fra buffeten. Eller fordi en sløj køkkenmedarbejder – i bedste mening – møder op på jobbet og serverer norovirus sammen med den hjemmelavede leverpostej og den lune rødkål.
Men sådan behøver det ikke at være, lyder det fra Fødevarestyrelsen, der har en håndfuld enkle råd, som kan redde dig og kollegerne en god julefrokost i stedet for en dårlig:
· Hold dig fra buffeten, hvis du er syg med opkast eller diarré – du smitter andre.
· Vask hænder grundigt efter toiletbesøg – og inden du går til buffeten.
· Brug tænger og skeer til at tage maden med.
· Sig til køkkenet, hvis serveringsbestikket til fadet er faldet ned i maden.
· Hold om brødet med et klæde, når du skærer det.
· Tag en ny tallerken ved en ny portion.
Råd til køkkenmedarbejdere lyder helt kort:
Har du – eller har du lige haft – Roskildesyge, bør du blive hjemme fra arbejde i to dage. Du kan nemlig stadig smitte både kolleger og gæster, selvom symptomerne er stoppet, lyder der fra Fødevarestyrelsen der opfordrer til at læse mere om:
Sådan undgår du at få roskildesyge fra madvarer
Sådan undgår fødevarevirksomheder at smitte deres gæster med roskildesyge
Se også filmene “Roskildesyge? Bliv hjemme!” og “Sådan vasker du hænder”.