Brugen af zink som medicin til smågrise udgør ikke nogen risiko for forbrugeren, lyder det fra fødevarestyrelsen.
Der er ikke mere zink i slagtede grise, der har været under zink-behandling, i forhold til slagtede grise der ikke har været behandlet med zink. Det vurderer Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), oplyser Lægemiddelstyrelsen.Fødevarestyrelsen har bedt Lægemiddelstyrelsen om en vurdering på baggrund af medieomtale, der i sidste uge rejste tvivl om fødevaresikkerheden ved svinelever som følge af medicinsk zink-behandling af smågrise. Lægemiddelstyrelsen henviser også til studier, der har vist, at der er øget zink koncentration i leveren under og umiddelbart efter behandlingen med medicinsk zink. Men det er udskilt, når grisen bliver slagtet.
Medicinsk zink må kun anvendes i de første to uger efter fravænning fra soen. Det er typisk i 5. og 6. leveuge. Når grisen slagtes 20-21 uger gammel, er vægten øget fra ca. 10 kg til 95 kg. I det forløb sker der en løbende udskillelse af zink. Halveringstiden af zink i svinelever er ca. 3,2 dage. Med denne hurtige udskillelse vil zink i leveren på behandlede grise være på samme niveau som ikke-behandlede grise ved slagtning.
Zink som medicin er et problem
Fødevarestyrelsen gentager fra tidligere pressemeddelelse, at mens zink i svinekød er naturligt og uproblematisk, så er zink som medicin til smågrise et problem. Ikke mindst fordi husdyr-MRSA er resistente overfor zink. Brug af zink kan derfor øge MRSA-forekomsten. Derfor er der stor fokus på at få nedbragt brugen af zink som medicin. Og for første gang i mange år er forbruget ifølge de seneste tal også på vej ned.