Der blev ikke kastet om sig med stjernerne i årets Michelin Guide, men til gengæld kunne Noma, som årets ene nye navn træde direkte ind i guiden med to stjerner, mens den eneste anden nye danske restaurant blev Københavnske Alouette der fik en flot stjerne
At nordisk cousine har en stor betydning for Norden er ingen hemmelighed. Gastroturisterne flokkes om de nordiske lande og vi formår sågar at eksportere nordisk cousine som eksempelvis Agern i New York, der kan prale af en michelin stjerne. Nordisk mad har generelt en strålende stjerne på det gastronomiske verdenskort, hvilket vi senest så ved Bocuse d’Or, hvor Danmark, Sverige og Norge løb med henholdsvis guld, sølv og bronze. Aldrig har Nordisk gastronomi haft en større stjerne på verdensplan.
Da Michelin Guiden Nordic Countries 2019 i går aftes blev præsenteret, blev der talt om et generelt højt niveau. Et niveau så højt, at selv Noma måtte tage til takke med to stjerner. Det vidner om en enorm konkurrence eller måske en konservativ bedømmelse fra de hemmelige Michelin inspektører, der skal sikre guidens integritet. En anden ny to stjernet restaurant på den nordiske stjernehimmel blev færøske Koks, der kan vise, hvad en michelinstjerne kan gøre for din restaurant og området omkring. Antallet af turister til den lille ø er steget betragteligt oven på den første stjerne og hvem kan så spå, hvad deres anden stjerne så kan føre til?
Den eneste anden nye danske restaurant der er optaget med stjerner til følge, i den eftertragtede guide er, måske overraskende, københavnske Alouette, hvor chefkok Nick Curtin i moderne lokaler i en nedlagt blyantsfabrik serverer smagsfulde retter, hvor åben ild ofte spiller hovedrollen.
Det var Timm Vladimir der havde fornøjelsen af at tage det århusianske publikum gennem den gastronomisk begivenhed og ved sin side havde han direktøren for Michelin Guiden Gwendal Poullennec.
– Den 6. udgave af den nordiske guide føjer igen flere restauranter til. Vores inspektører finder fortsat spændende, nye restauranter, imens de følger udviklingen hos de etablerede køkkener tæt. Norden tilbyder noget unikt. Diversiteten og den ambitiøes udviklingen hos restauranterne gør de nordiske lande til noget helt særligt for madelskere i hele verden. Ikke nok med at kokkene fortsætter med at udvikle deres teknikker og evner. De viser også vejen til at reducere madspild samtidig med, at de fokuserer på lokale ingredienser og en mere plantebaseret kost, sagde Gwendall Poullennec i forbindelse med prisuddelingen.
Der var tale i krogene om hvorvidt den første smørrebrødsrestaurant endelig skulle optages i guiden og det skete da også, da Restaurant Selma fik en Bib Gourmand, i øvrigt sammen med Moment fra Djursland og Skál! i Reykjavik.
I alt blev der tilføjet 30 nye navne til den nordiske Michelin Guide, som ikke blot tæller Michelin stjerner og Bib Gourmand, men også ”good plate”, som bl.a. tilfalder Ålborgensiske Tabu, så Ålborg nu endelig er repræsenteret i guiden, mens også en række hoteller er repræsenteret. Igen i år undrer vi os over forbigåelsen af flere restauranter, men omvendt må det også være et udtryk for det enorme niveau dansk, og nordisk gastronomi har nået.
De danske Michelin-restauranter:
Tre stjerner:
Geranium, København
To Stjerner:
AOC, København
Kadeau, København
Henne Kirkeby Kro, Henne
KOKS, Thorshavn på Færøerne (fra én til to stjerner)
Noma (ny)
En stjerne, København:
108
Aloutte (ny)
CLOU
Era Ora
Formel B
Kiin Kiin
Kokkeriet
Kong Hans Kælder
Marchal
Relæ
Søllerød Kro
STUD!O
Jordnær
En stjerne, resten af Danmark:
Domestic, Århus
Frederikshøj, Århus
Frederiksminde, Præstø
Gastromé, Århus
Kadeau, Aakirkeby
Me|Mu, Vejle
Slotskøkkenet Dragsholm, Hørve
Substans, Århus
Ti Trin Ned, Fredericia