Tidligt skærtorsdag morgen fylder Netto lastbiler med mad fra en lang række Netto-butikker på tværs af kongeriget. Maden er overskudsmad fra Nettos butikker, der enten ikke kan holde sig i påskens lukkedage eller som har fået et hak i emballagen. Fødevarerne bliver kørt ud til varmestuer og væresteder for socialt udsatte i København, Aalborg, Aarhus, Herning, Fredericia, Sønderborg, Odense, Svendborg og Helsingør, hvor den langfredag bliver forvandlet til en stor påskefrokost af kyndige hænder.
Påskefrokosterne arrangeres i fællesskab mellem lokale varmestuer og væresteder og dygtige kokke bl.a. legendariske Søren Gericke, assisterende køkkenchef Morten Krogsholm fra Michelin-restauranten Kokkeriet og tv-kokken Gorm Wisweh. Med andre ord forvandles det potentielle madspild til reelle måltider for nogle af de mest sårbare i vores samfund.
“Hos Netto mener vi, at mad skal spises. Og vi har en klar ambition om at mindske vores madspild med 50 % inden 2030. Derfor giver det god mening at afholde påskefrokosterne sammen med Kirkens Korshær. Vores friske overskudsvarer går til socialt udsatte, som også har behov for et måltid mad i påsken. Vi er glade for, at Kirkens Korshær og de mange kokke støtter op om projektet”, siger Brian Seemann, Landedirektør hos Netto.
“Efter pilotprojektet til jul var en stor succes, er vi glade for at se, at Netto i forbindelsen med påsken skalerer projektet op. Til daglig har vi et godt samarbejde med Netto, hvor vi får overskudsmad fra kædens centrallagre. Men julen og påsken er højtider, hvor spildet af mad stiger, derfor er det positivt, at Netto gør en ekstra indsats mod madspild”, siger Karen-Inger Thorsen, direktør, fødevareBanken.
Maden, som ikke bliver spist eller anvendt til påskefrokosten, vil blive brugt i andre måltider i Kirkens Korshærs varmestuer eller fordelt til andre mindre aktører, der hjælper socialt udsatte i perioden efter påske.
Påsken handler om fællesskab og mad
Påsken handler i høj grad om fællesskab og mad. Derfor giver det god mening, at Netto indsamler frisk overskudsmad fra sine butikker landet over, og at den bliver brugt til fællesspisninger på varmestuer. Maden ender på tallerkner, hvor den kan være med til at skabe nye relationer og fællesskaber, og ikke på et forbrændingsanlæg.
“Påsken er, både mange menneskers familieliv og i kirken, indbegrebet af fællesskabet omkring måltidet. Det er her, inkluderende fællesskab bliver indstiftet over et stykke simpelt brød og et glas vin. Realiteten er også, at højtiderne, hvor mange andre samles til spisning med familie og venner, er hårde for de ensomme, hjemløse mennesker og fattige børnefamilier, der mangler netværk. Derfor er vi glade for, at Netto bakker op om at støtte de svageste i samfundet”, siger Helle Christiansen, chef for Kirkens Korshær.
Netto har øget fokus på madspild
I marts 2017 offentliggjorde Netto som første detailkæde i Danmark sine madspildstal. Formålet er at skabe en offentlig debat blandt forbrugere, brancher og politikere, da Netto mener, at problemet kun kan løses i et bredt fællesskab. Konkrete løsninger på madspild kræver konkrete tal.
Netto har allerede reduceret sit spild med 10 % siden 2014. Og målet er at få den samlede reducering op på 50 % inden 2030. Netto har søsat en lang række projekter herunder påske- og julefrokoster med Kirkens Korshær, hvor råvarerne kommer fra overskudsmad. Derudover har Netto et strategisk samarbejde med fødevareBanken, der dagligt aftager overskudsmad fra Nettos 460 butikker. Nettos madspildsapp ‘Mad skal spises’ er endvidere blevet downloadet mere end 125.000 gange, og har nået finalen i EU’ madspildskonkurrence REFRESH.
Om Kirkens Korshær
Kirkens Korshær er en folkekirkelig hjælpeorganisation, som hjælper mennesker med svære vilkår i Danmark. Vi tilbyder blandt ly for natten, mad og kaffe, et bad og rent tøj, samvær og et sted at høre til for mennesker i nød. Organisation en har eksisteret i 104 år og har i dag varmestuer, herberger, væresteder og genbrugsbutikker i hele landet. Kirkens Korshær består af cirka 9000 frivillige og 450 lønnede medarbejdere. Læs mere om Kirkens Korshærs arbejde på http://www.kirkenskorshaer.dk.
Om fødevareBanken
fødevareBanken er en non-profit organisation, der bekæmper madspild og madfattigdom i Danmark. På den ene side kasseres der dagligt enorme mængder mad i fødevarebranchen, hvilket betyder spild af ressourcer og en belastning for miljøet. På den anden side er en del af de dårligst stillede i vores samfund ofte frataget muligheden for et dagligt og nærende måltid, som har afgørende betydning for deres sundhed. Det kæmper vi for at ændre. Læs mere på http://www.foedevarebanken.dk. fødevareBanken og Netto indgik samarbejde om bekæmpelse af madspild i 2016.