Diabetikere bliver i dag anbefalet at spise efter de samme kostråd som resten af befolkningen. Groft, magert og med rigelige mængder af kulhydrat fra fuldkorn og grøntsager.
Men hvad sker der, hvis man udskifter nogle af kulhydraterne med fedt og protein?
Forskere fra Københavns Universitet har stillet sig selv netop det spørgsmål, og et foreløbigt teststudie indikerer, at der kan være fordele ved at reducere andelen af kulhydrat i kosten til type 2-diabetikere med den såkaldte ’gammelmandssukkersyge’.
– Færre kulhydrater gav et mere stabilt blodsukker samt behov for mindre insulinproduktion efter et måltid hos testpersonerne, siger Amirsalar Samkani, læge og ph.d. studerende ved Københavns Universitet – Bispebjerg Hospital, der står bag teststudiet.
Han understreger, at der skal foretages yderligere undersøgelser af langtidseffekten, før man kan udtale sig om en eventuel fordel ved at reducere kulhydrater i kosten.
Diabetes giver milliardstore samfundsudgifter
Til debatarrangementet Ernæringsfokus 2016 hos Landbrug & Fødevarer blev undersøgelserne på Københavns Universitet præsenteret, og det blev diskuteret, om kostændringer vil kunne betyde, at patienterne kan bruge mindre medicin, og samfundet vil kunne spare betydelige udgifter.
I 2015 fremlagde forskere fra Institute of Applied Economics and Health Research i samarbejde med Syddansk Universitet tal, der viser, at de direkte diabetesrelaterede udgifter løber op i 31,8 milliarder kroner årligt i Danmark alene, når bl.a. helbredsudgifter og tabt arbejdsfortjeneste gøres op.
Henrik Nedergaard, der er direktør i Diabetesforeningen, sagde i den forbindelse til Berlingske:
– Det er en samfundsmæssig og økonomisk katastrofe, der absolut er større, end jeg havde frygtet. Herinde på kontoret kalder jeg det en ’Nagasaki-Hiroshima-bombe’, der detonerer med den her rapport.
Kilde: FoodCulture