• Facebook
  • Instagram
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevarer

  • Brød og kager
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Foodservice, catering og restauranter
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt, grønt og landbrug
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed og hygiejne
  • Konfekture, sukker og snacks
  • Kvalitetsstyring og certificering
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring, økonomi og personalia
  • Mejeriprodukter
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Emballage og pakkemaskiner
  • Politik, lovgivning og EU
  • Råvarer, halvfabrikata og ingredienser
  • Økologi

Detailhandel og en grosFoodservice, catering og restauranterFrugt, grønt og landbrugFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræPolitik, lovgivning og EUTopØkologi18. 12. 2017 | Kasper Mundt-Nielsen

Sæt Stampe tilbage på menukortet

Detailhandel og en grosFoodservice, catering og restauranterFrugt, grønt og landbrugFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræPolitik, lovgivning og EUTopØkologi18. 12. 2017 By Kasper Mundt-Nielsen

Kanin har tidligere været en fast bestanddel af det danske spisekort, og efter flere år på sidelinjen er kaninen så småt på vej tilbage. Foto: Peter Prik Larsen

Der har tidligere været stor tradition for at spise kanin i Danmark, men i dag anses kaninkødet for en lidt eksotisk spise. Nye tiltag for økologisk kaninproduktion i Danmark skal få kaninen tilbage på menukortet

Der er næppe mange, der ved det, men Danmark har faktisk en nationalkanin. Den hedder Hvid Land og blev fremavlet tilbage i slutningen af 1800-tallet med henblik på kaninproduktion som et supplement til datidens til tider anstrengte husholdning. Racen er en blanding af Belgisk Kæmpe og Dansk Kanin. Racen Dansk Kanin var næppe gået som fællesbetegnelse i dag, da de kaniner, man ikke kunne racebestemme, oftest bare blev kaldt Dansk Kanin. Men kaninerne boltrede sig i det danske vind og vejr, og sammen med Belgisk Kæmpe blev der fremavlet en race, som ud over at klare sig godt under danske forhold også leverede store mængder velsmagende kød.
Op igennem 1900-tallet tog produktionen fart, og vi endte med at eksportere store mængder kaninkød til Europa. I 50’erne og 60’erne, som var de gyldne kaninår, gik en stor del af kaninproduktionen til at mætte de kaninhungrende franskmænd, men siden da er produktionen nærmest gået i stå i Danmark, og i dag importerer vi selv 30 tons kanin, primært fra Frankrig.

Øget interesse for mad med kanin
De 30 tons kanin bevidner, at der igen er ved at være en interesse for at få kanin på menukortet, og i 2016 søsatte Landbrug & Fødevarer et projekt, der skulle fremme den danske egenproduktion af kanin. Kaninproduktion, særligt i østen, er ramt af kummerlige forhold, og med tanke på den økologiske bølge, der er skyllet ind over Danmark de sidste mange år, har L&F’s nye projekt en naturlig økologisk og bæredygtig vinkel. Kaninerne får mere plads end selv den heldigste kælekanin og har adgang til græs, hø eller rodfrugter året rundt. 2017 var et eksperimenterende år, hvor kaninproducenterne har eksperimenteret med racer, såsom Hvid Land, Belgisk Kæmpe og andre racer, med varierende held, hvilket har betydet, at kun få danske økologiske kaniner er blevet solgt til de danske restauranter. Men der er efterhånden kommet system i produktionen, og mens de stadig eksperimenterer med den helt rette racesammensætning og prisniveauer, så tegner 2018 til at blive året, hvor det vil være lettere at få sat dansk økologisk kanin på menukortet.
– Der er en række landmænd, der kommer til at udvide deres besætninger til næste år, og hvis afsætningen er på plads, så kan vi formentligt komme op og slagte cirka 3.000 økologiske kaniner. De fleste danske kaninproduktioner er stadig i opstarten, men vi håber, at produktionen vil bide sig fast og vokse, siger Lars Holdensen, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer.
De 3.000 slagtekaniner skal holdes op imod, at vi i 1959 slagtede ikke mindre end 836.000 kaniner i Danmark.
– Den stigende interesse og efterspørgsel kan skyldes, at der på sin vis er tale om et nyt og bæredygtigt produkt til forbrugerne. Herhjemme har vi indtil nu mest set produktet på restauranter, men det har også et klart potentiale hjemme hos de danske forbrugere, fortsætter han.

Mette og Claus Munksgaard startede deres kaninproduktion op, da de er meget glade for smagen af kanin. Foto: Peter Prik Larsen

Velsmagende, nærende og magert
En af de økologiske kaninavlere er Mette og Claus Munksgaard fra Midtfyn. De startede deres produktion op i 2017 sideløbende med hvert deres fuldtidsarbejde, og valget faldt på kanin, fordi de synes, kanin smager godt. Familien avler kødkaniner i mobile bure, som sikrer optimale forhold, som socialisering med andre dyr, mulighed for fysisk aktivitet og ikke mindst frisk græs i græssæsonen. Vilkår, som er en del af det regelsæt for økologisk produktion, der er fremsat. Selvom Mette og Claus er nye kaninavlere, oplever de allerede en stor interesse for deres kaniner.
– Tiden har ændret sig, og folk er blevet mere miljøbevidste og bevidste om, hvad de putter i munden i dag. Vi oplever stor efterspørgsel fra privatpersoner, så hvem ved – måske bliver det en ny trend at spise kaninkød, fortæller Mette Munksgaard.
– Vi har dog også mødt nogen modstand fra enkelte, som jo mener, at kanin er et kæledyr. Men en kalv har også store søde øjne og er i mine øjne mindst lige så sød og kælevenlig, men dem spiser vi alle jo gladeligt. Og når de først har smagt kanin, er det slet ikke svært at omvende kunderne – for kanin smager virkelig godt, fortsætter hun.
For at kaninproduktionen skal vækste og priserne finde et fornuftigt leje – for i dag koster en dansk økologisk kanin i omegnen af 150 kroner kiloet – skal bolden gribes af jer ude i køkkenerne, for den største udfordring lige nu er at finde aftagere af kødet, der kan give produktet den kærlighed, det fortjener. Kanin er ikke en sæsonbetonet råvare, men det virker da oplagt at overveje at servere kanin til eksempelvis den forestående påske, og så har kaninen mange gode kvaliteter som spise. Kødet er magert og fast og har mange muligheder for tilberedning. Man kan i princippet behandle den som en kylling, men kødet fra kaninen er mere nærende og mætter mere, så man kan med fordel servere mindre mængder kød. Derudover er indmaden, som nyrer, lever og hjerte, utroligt velsmagende og helt fri for smagen af jern.

Læs med i næste års første udgave af Food&Drink, hvor vi blandt andet bringer en opskrift på kanin, samt tips til håndtering af kaninkødet

 

Skrevet i: Detailhandel og en gros, Foodservice, catering og restauranter, Frugt, grønt og landbrug, Fødevareproduktion, Kød, fisk og fjerkræ, Politik, lovgivning og EU, Top, Økologi

 

Seneste nyt fra redaktionen

Måltidskasser er populære som aldrig før

Måltidskasser er populære som aldrig før

AktueltDetailhandel og en grosFoodservice, catering og restauranterMarkedsføring, økonomi og personalia25. 04. 2018

Skagenfoods måltidskasser er en favorit hos familier, der vil gøre hverdagen enklere og mere velsmagende. Det kan aflæses i årsresultatet fra den nordjyske virksomhed Vælg de bedste ingredienser til et godt måltid. Udarbejd opskrifter, lavet af dygtige kokke, som sammensætter de ugentlige menuer,

SMV-fødevarevirksomheder opfordrer til stramning af udbudslov

SMV-fødevarevirksomheder opfordrer til stramning af udbudslov

Detailhandel og en grosFoodservice, catering og restauranterFødevareproduktionPolitik, lovgivning og EU25. 04. 2018

Staten og Kommunerne favoriserer store totalleverandører og går stik imod intentionerne i Udbudsloven, mener brancheorganisationen FødevareDanmark. Torsdag den 26. april er både erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og innovationsminister Sophie Løhde (V) kaldt i samråd for at give svar på

Store madoplevelser på Sydfyn

Store madoplevelser på Sydfyn

Messer og konferencerTop25. 04. 2018

Den 31. maj åbner dørene for dette års Heartland Festival. Festivallen kombinerer live-samtaler og samtidskunst med det bedste fra musik- og madscenen og i år danner madscenen Tasteland ramme om 17 interaktive FOOD-workshops med en række prominente navne fra den danske madverden. Årets program på

Novozymes forbedrede bundlinjen

Novozymes forbedrede bundlinjen

AktueltMarkedsføring, økonomi og personaliaRåvarer, halvfabrikata og ingredienser25. 04. 2018

Trods modvind fra valutakurser kunne Novozymes løfte sit resultat for de første tre måneder af 2018 pænt. Det viser selskabets regnskab, der netop er offentliggjort. På trods af at Novozymes fik flere hundrede millioner kroner færre ind fra salg, så steg nettoresultatet med 35 millioner kroner til

Danske specialvarer hitter syd for grænsen

Danske specialvarer hitter syd for grænsen

Detailhandel og en grosFødevareproduktionMarkedsføring, økonomi og personaliaMejeriprodukterPolitik, lovgivning og EU25. 04. 2018

”Made in Denmark” er et stort kvalitetsstempel ude i verden og særligt syd for grænsen, hvor betegnelsen ofte borger for kvalitet i tyskernes ører. I de næste par uger kan de nordtyske forbrugere helt ekstraordinært hive økologiske danske varer som nøddebarer, ost, læskedrikke og kaffe ned i kurven,

Netto og nemlig.com skal hjælpe regeringen med nytænkning

Netto og nemlig.com skal hjælpe regeringen med nytænkning

Detailhandel og en grosPolitik, lovgivning og EU25. 04. 2018

En gruppe erfarne danske erhvervsfolk og iværksættere får til opgave at komme med bud på, hvordan danske virksomheder skal kunne stå distancen mod internationale gigantvirksomheder i en virkelighed, hvor forbrugerne i stigende grad handler på nettet. Regeringen nedsætter et nyt såkaldt vækstteam for

Masser af muligheder for leverandører i bryggerisegmentet

Masser af muligheder for leverandører i bryggerisegmentet

Fødevareproduktion25. 04. 2018

Forbrugerne efterspørger flere specialøl og nye smagsvarianter på hylderne. Ifølge Zion Market Research forventes det globale bryggerisegment derfor at stige med en årlig vækstrate på seks procent de næste fire år. Hvis din virksomhed vil have del i potentialet, skal du levere løsninger, der kan

Industrien må gentænke sine forretningsmodeller

Industrien må gentænke sine forretningsmodeller

Fødevareproduktion25. 04. 2018

Begreber som Industri 4.0, IIoT og digitalisering slynges ofte rundt i den offentlige debat som noget, der bliver afgørende for fremtidens arbejdsmarked og samfund. Det gør det også, men det er langt fra alle virksomhedsejere i industrien, der forstår den indvirkning, det kan have på deres

Demokratiske virksomheder stifter ny tænketank

Detailhandel og en grosFødevareproduktionMarkedsføring, økonomi og personalia25. 04. 2018

En række store og små medlems- og medarbejderejede selskaber og organisationer slår sig nu sammen for at stifte en tænketank, der skal styrke den demokratiske virksomhedsdrift i Danmark. Bag tænketanken står blandt andet Coop, Danske Vandværker, Kooperationen, Arla, ENIIG og GF Forsikring, men også

Frikadellen ’to go’ kan nu få Nøglehullet

Frikadellen ’to go’ kan nu få Nøglehullet

Foodservice, catering og restauranterMiljø og sundhedPolitik, lovgivning og EU23. 04. 2018

Fremover kan både kokken på hotellet, slagteren på hovedgaden og delikatesseafdelingen i supermarkedet reklamere for de sundere valg på menuen. En ændring af reglerne for det grønne Nøglehulsmærke gør det nu muligt at sætte mærket på alle ikke-færdigpakkede fødevarer, der lever op til

Tilmeld Nyhedsbrev

Arkiv over seneste nyhedsbreve
 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Buhl & Bønsøe

    Sommeren nærmer sig. Er du klar til varmegraderne?

  • Hygiejnefokus

    Total Cost of Ownership i Rengøringsbranchen

  • Alflow Scandinavia A/S

    Derfor er NovAseptic magnetkoblede mixere det sikre valg.

  • California Raisins

    Baking comes out top in poll

  • Endress + Hauser A/S

    Endress+Hauser præsenterer verdens første selvkalibrerende temperaturføler

  • Endress + Hauser A/S

    Ny administrerende direktør til Endress+Hauser A/S

  • Alflow Scandinavia A/S

    Sådan undgår I SIP-problemer

  • Bureau Veritas Certification

    Kickstart 2018 med nyheder, viden og motivation!

  • Alflow Scandinavia A/S

    Undgå unødvendig nedetid med onsite-service

  • Hygiejnefokus

    Rengøring som Håndværk!

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Måltidskasser er populære som aldrig før

    25.04.2018

  • SMV-fødevarevirksomheder opfordrer til stramning af udbudslov

    25.04.2018

  • Store madoplevelser på Sydfyn

    25.04.2018

  • Novozymes forbedrede bundlinjen

    25.04.2018

  • Danske specialvarer hitter syd for grænsen

    25.04.2018

  • Netto og nemlig.com skal hjælpe regeringen med nytænkning

    25.04.2018

  • Masser af muligheder for leverandører i bryggerisegmentet

    25.04.2018

  • Industrien må gentænke sine forretningsmodeller

    25.04.2018

  • Demokratiske virksomheder stifter ny tænketank

    25.04.2018

  • Frikadellen ’to go’ kan nu få Nøglehullet

    23.04.2018

  • Flere danskere vælger kødet fra

    23.04.2018

  • Made in Denmark skal åbne døre i Mexico

    23.04.2018

  • Irma vil hæve standarden for færdigretter

    23.04.2018

  • Kellogg’s vil markedsføre sundere produkter

    23.04.2018

  • Ti anbefalinger til regeringen skal løfte danskernes sundhed

    20.04.2018

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 3 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 3 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S Naverland 35 DK – 2600 Glostrup www.techmedia.dk Telefon: +45 43 24 26 28 E-mail: info@techmedia.dk
Denne hjemmeside benytter cookies.Acceptér Læs mere om vores brug af cookies her:Brug af cookies
Cookies