Kampen om at lave Danmarks bedste osteret blev udkæmpet af 10 danske toprestauranter i København denne weekend og køkkenchef Eric Kragh Vildgaard og hans dessertkok Mads Juel Olesen fra Restaurant Jordnær strøg helt til tops med en flan på Thise Blå Grubé, hasselnødssablé, brændte figner og figenescabeche.
– Jordnær vinder med en virkelig sexet, meget enkel og ren ret. Når man så kommer ned igennem lagene, er der utroligt mange teksturer og smage, som går rigtig godt hånd i hånd, og overraskende mange nuancer i en relativt enkel servering. Det er modigt at vælge en blåskimmelost – men her er retten så veleksekvereret, at folk, der normalt ikke ville vælge en blåskimmelret, næsten MÅ blive vilde med den, lød det fra dommerpanelets eneste uddannede kok, Kamilla Seidler.
Dommerpanelet bestod, udover Kamilla Seidler af madanmelderne Helle Brønnum Carlsen, Lærke Kløvedal og Søren Frank, der havde fået stillet til opgave at holde styr på de 10 nominerede restauranter, der bestod af vinderen Restaurant Jordnær og Falsled Kro, Restaurant Hærværk, Kiin Kiin, Søllerød Kro, Trio, MeMu, Restaurant Kanalen, formel B og ikke mindst Restaurant Wilhelm.
– Det har været en fornøjelse at opleve osten i alle dens mange funktioner. Vi er kommet vidt omkring i stil og udtryk fra de helt søde dessertretter, til salaten, ostekiks og nogle lettere forretter. Det springende punkt har så været, om det lykkedes for restauranterne at bibringe inspirationsforlægget noget nyt. Mange valgte at bygge videre på kendte kombinationer, fx osten i partnerskab med nødder og trøffel, og der var stor forskel på, om det lykkedes restauranterne at skabe noget originalt. Men jeg må sige, at det, som konkurrencen skred frem, generelt var meget vanskeligt at bevare pessimismen, sagde Søren Frank, madanmelder på Berlingske, inden de kunne overrække præmien på 20.000 kroner og et samarbejde med mejeriet Naturmælk om at udvikle og producere et batch af sin helt egen ost.
Restaurant Jordnær vandt med en visuelt minimalistisk men sødmefuld og smagsintens flan på Thise Blå Grubé, hasselnødssablé, brændte figner og figenescabeche. Dessertkok Mads Juel Olesen gav rettens gode danske ost en væsentlig del af æren for dagens triumf:
– Det er en rigtig rigtig sjov konkurrence og et fedt koncept at bruge de danske oste. De har været meget oversete tidligere, men nu begynder vi at få nogle fantastiske håndværksoste. Danmark er virkelig også blevet dygtige til at lave blåskimmelost. Vi har valgt Thise Mejeris Blå Grubé, fordi den smager fantastisk og har en flot syre, uden at den bliver overdrevet eller for kraftig, roste han.