Hold det adskilt – sådan lyder budskabet i en oplysningskampagne fra Fødevarestyrelsen. Kampagnen skal lære forbrugerne, hvordan de undgår at blive syge af bakterier fra råt kød.
To af de helt store fødevarebakterier – salmonella og campylobacter – koster 1,5 mia. kroner årligt, hvis man medregner både de direkte omkostninger i sundhedssektoren, afledte omkostninger i form af tabt arbejdsproduktivitet og værdien af blandt andet tab af livskvalitet. Det viser en ny opgørelse, som Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi (IFRO) har lavet for Fødevarestyrelsen. Rapporten har med anerkendte metoder sat kroner og ører på den økonomiske værdi af sygdomsbyrden fra en række fødevarebårne bakterier.
På den baggrund har Fødevarestyrelsen sat gang i en kampagne, der skal oplyse forbrugerne om, hvordan de selv kan være med til at give bakterierne kniven.
“Vi regner ikke med, at vores kampagneindsats i sig selv skærer store lunser af udgifterne til sygdomme fra danskernes mad og måltider. Men undersøgelsen fra IFRO værdisætter ét sygdomstilfælde pga. campylobacter til 250.000 kroner og en salmonellapatient til omkring det dobbelte. Derfor har vi en forpligtelse til at formidle vores viden om, hvordan man med enkle greb kan undgå at blive syg af mad”, siger sektionsleder i Fødevarestyrelsen, Annette Perge.
Skift skærebræt
I 2015 viste en spørgeskemaundersøgelse fra Megafon, at omkring 16 procent af de 18-29 årige forbrugere kan finde på at bruge det samme skærebræt først til råt kød og derefter til grønsager, som fx salat, uden at vaske skærebrættet. Samme undersøgelse dokumenterede, at tæt på hver tredje af de yngre undlader at give hænderne en tur med håndsæben mellem opgaverne ved komfuret. Samtidig mener hver fjerde dansker, at de er blevet syge af mad fra eget køkken.
“Desværre ser det ud til, at mange forbrugere ikke kender de helt elementære færdselsregler i køkkenet”, siger Annette Perge fra Fødevarestyrelsen. Derfor ønsker vi med kampagnen at servere gode gamle køkkenråd, så forbrugerne ad den vej får kompetencerne til selv at afmontere bakteriebomberne og undgå både diarré og mavekramper efter et helt almindeligt måltid derhjemme.
I efterårsferien og fem uger frem rykker Fødevarestyrelsen ud på buslangsider, i biografer og bannerannoncer på Facebook for at minde blandt andet de yngre forbrugere om, hvad mor og mormor sagde: Husk at vaske hænder, ét skærebræt til kød og ét til salat og ikke mindst – Hold det adskilt!.