Kongsbak Lassen oplevede stor interesse for økologiske fisk og skaldyr på Foodexpo, især fra Horesta-segmentet. På en anden stand blev der uddelt smagsprøver på næsten omlagte danske økologiske østers.
I løbet af 2016 steg salget af økologiske fisk og skaldyr i dansk detailhandel med 45 procent og kom op på 42 millioner kroner. Og nu i 2018 er interessen for Ø-mærket seafood ved at brede sig i foodservicesektoren. Det oplevede Frank Kofoed fra den store fiskegrossist Jacob Kongsbak Lassen, da han på Foodexpo bemandede firmaets stand i den rent økologiske hal J.
I løbet af de tre martsdage i Herning var der en jævn strøm af besøgende, som var henne at kigge og spørge nysgerrigt til de udstillede økologiske laksefileter, hav- og guldbras og muslinger.
Nye kundegrupper
– Jeg mærker især interesse fra nye kundegrupper. Der kommer mange fra cafeer, mindre restauranter og leverandører af frokostordninger hen og vil høre nærmere, fortalte han under messen.
I 2015 stod Frank Kofoed på Kongsbak Lassens stand med Ø-mærkede fisk på Food Fair i Bella Centeret i København. Dengang var det især repræsentanter for detailhandelen, som var interesserede i økologi fra sø og hav.
– Nu er det mere Horesta-segmentet, som kommer. Jeg har fået en god del visitkort fra mulige kunder, som jeg skal tale nærmere med efter messen, siger han.
I alt har Jacob Kongsbak Lassen i dag omkring 15 varenumre inden for økologiske fisk og skaldyr – ferske og røgede varianter af ørred, laks, guldbars, havbars, muslinger samt rejer. I den mere luksusprægede ende kan man i dag også købe økologisk kaviar – vel at mærke af den ægte slags fra stør.
Snart også øko-østers
Til den eksklusive ende hører også de danske østers, som der var snigpremiere på ved Økologisk Landsforenings stand på Foodexpo. Rigtig økologiske var østerserne dog endnu ikke under messen, da anlægget med opdræt i Limfjorden er under omlægning lidt tid endnu.
Men i løbet af april vil den være god nok; så kommer der et rødt Ø på de delikate skaldyr, som Danmarks første – og hidtil eneste – opdrætter af østers producerer i Limfjorden ud for Lemvig.
Laurits Bernitt hedder han; og med til Herning havde han taget 80 østers som smagsprøver til dem, der var så heldige at være i nærheden af Økologisk Landsforenings stand om eftermiddagen på messens anden dag.
Lang ventetid
Det var ikke for at være nærig, at Laurits Bernitt kun havde medbragt 80 eksemplarer af den fornemme spise. Han havde simpelthen ikke flere, han kunne undvære. Det er den oprindelige Limfjordsøsters, Laurits Bernitt har opdrættet siden 2015, og den vokser så langsomt, at der først om to år vil kunne høstes tilstrækkeligt mange til, at de kan sendes på markedet.
Indtil da koncentrerer han sig blot om at få de 700 kilo moderøsters, der ligger i anlægget i Limfjorden, til at producere noget yngel og få ynglen til at vokse sig stor og velsmagende. At et godt salg venter forude, er Laurits Bernitt ikke i tvivl om.
– Jeg får masser af henvendelser fra folk, som ikke spørger, hvad mine østers kommer til at koste, men hvornår de kan købe dem, fortæller han.
Levende ørreder
Foodexpo-gæsternes interesse for økologiske fisk og skaldyr blev også bemærket af Bjarne Vestergaard, indehaver af Bjerrely Fiskesø og Muslingehuset; en grøn bæredygtig fiskesø med økologiske udsætningsfisk. Han havde til Foodexpo medbragt økologiske ørreder, som svømmede livligt rundt i et par åbne bassiner og lod sig beundre af messegæsterne.
– Der er mange, der kommer hen og spørger, hvad forskellen egentlig er på økologiske og ikke-økologiske fisk. Det er nok en tredjedel, som slet ikke har hørt om økologiske fisk før, mens andre bare ikke har helt styr på, hvad forskellene er, siger Bjarne Vestergaard. Men efter Foodexpo var der færre, der ikke kendte principperne for økologiske fisk. Og flere, som havde fået øjnene op for, hvad kategorien økologiske fisk og skaldyr kan tilbyde. Også på cafeer og andre spisesteder.
Tekst og fotos: Per Henrik Hansen