Det samme på en helt ny måde. Den nyudviklede ost, Kovending, fra Arla Unika er en blåskimmelost, som er skabt ved at vende produktionen af osten helt om.
Den ser vild ud. Skimmel overalt på overfladen i blåsort nuance. Men lad dig ikke skræmme. Inden i gemmer der sig en hvid, blød og eftergivende kerne med et venligst væsen.
Den helt nye ost, Kovending, er en del af gourmetserien Arla Unika. Osten er blevet til ved at gentænke produktionen af blåskimmeloste og skabe en unik ost, der aldrig er set lignende før.
Normalt bliver en blåskimmelost skabt ved, at der tilsættes skimmelkultur til mælken. Herefter prikkes osten med store nåle for at den blå skimmel kan få ilt, så den kan gro og udvikle sig inden i osten. Men i stedet for at blande det i mælken, bliver Kovending forsigtigt dyppet i et kar med blåskimmelkultur, der lægger sig som en hinde udenpå. Og derpå kommer der en eksplosion af liv på overfladen. Mens der er helt ro indeni.
Claus Henriksen, køkkenchef på Michelin-restauranten Dragsholm Slot, var en af de første til at smage osten Kovending. Og han sender den af sted med store ord:
”Når du pakker Kovending ud, venter dig en overraskelse. Osten er ikke gul eller hvid eller rød. Den er sort. Det visuelle gør noget helt særligt ved dig. Du bliver overrasket. Og så bliver du overrasket igen, når du skærer roligt igennem den, og den er så blød, hvid, mild og cremet indeni. Det er æstetisk smukt og helt enestående. Jeg har aldrig set en lignende ost. Den er fantastisk.”
En videreudvikling af Den Røde Løber
Det begyndte med en Rød Løber, som efterhånden er en kulturbærer i Unika-sortimentet. Ostemestrene fra Gjesing Mejeri ville tage den kendte og succesfulde ost, og lave noget helt andet. De ville udfordre sanserne og vende teknikken i mejeriverdenen på hovedet.
Det gav den blåsorte skimmel på overfladen, der udvikler en svag bitterhed, der matcher det fede i osten. Resultatet er en Rød Løber, der har foretaget en Kovending. Som vin fra druer, der smager forskelligt alt efter hvilken gærkultur, der tilsættes, og om det lagres på egetræ eller stålfade. Det giver anderledes smagsnuancer at gøre det samme på en ny måde.
”Vi synes, at Kovending er en ost, der løfter mejeri til nye højder ved at udfordre tankegange og sanser og overraske,” siger Line Holmen, brand manager hos Arla Unika.
Michelinkok Claus Henriksen anbefaler at spise Kovending med lidt grønt på et nybagt, ristet stykke rugbrød.