• Facebook
  • Instagram
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevarer

  • Brød og kager
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Foodservice, catering og restauranter
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt, grønt og landbrug
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed og hygiejne
  • Konfekture, sukker og snacks
  • Kvalitetsstyring og certificering
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring, økonomi og personalia
  • Mejeriprodukter
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Emballage og pakkemaskiner
  • Politik, lovgivning og EU
  • Råvarer, halvfabrikata og ingredienser
  • Økologi

AktueltFrugt, grønt og landbrugFødevareproduktionFødevaresikkerhed og hygiejneMiljø og sundhedPolitik, lovgivning og EUØkologi26. 11. 2017 | Kasper Mundt-Nielsen

Minimale mængder pesticider i dansk frugt og grønt

AktueltFrugt, grønt og landbrugFødevareproduktionFødevaresikkerhed og hygiejneMiljø og sundhedPolitik, lovgivning og EUØkologi26. 11. 2017 By Kasper Mundt-Nielsen

Danske afgrøder klarer sig fornemt, målt med internationale alen, og er – med få undtagelser – fri for pesticider over de tilladte grænseværdier

Endnu en gang ligger danske afgrøder flot, når deres indhold af sprøjtemidler sammenlignes med frugt og grønt fra udlandet. Det dokumenterer tal fra Fødevarestyrelsens seneste pesticidrapport. Men økologi er det sikreste valg, hvis man ønsker at undgå sprøjtegifte.

​Myndighederne tog sidste år mere end 2.500 prøver af blandt andet dansk og udenlandsk salat, tomater og agurker samt jordbær og æbler. Endnu en gang klarer danske afgrøder sig fornemt, målt med internationale alen, og er – med få undtagelser – fri for pesticider over de tilladte grænseværdier. Det betyder dog stadig, at der findes rester af sprøjtegifte i mere end halvdelen af de ikke-økologiske frugter og grøntsager og for første gang i flere år fandt Fødevarestyrelsen danske æbler med prosulfocarb – et pesticid, der ikke må være i æblesorter som fx Fillipa, Ingrid Marie og Cox Orange.
– Fund af tre æbler med pesticidet prosulfocarb ændrer ikke ved billedet af danske avlere som meget ansvarlige, når det kommer til at begrænse indholdet af sprøjtemidler i deres afgrøder, fastslår kontorchef i Fødevarestyrelsen, Henrik Dammand Nielsen.

Han understreger, at prosulfocarb bliver brugt af landmænd til at holde ukrudt væk fra deres kornmarker, men driver med vinden ind over æbleplantagerne.
– Så hvis æbleproducenter på den måde får en ridse i renommeet, er det både uforskyldt og helt ufortjent, siger Henrik Dammand Nielsen. Han understreger, at prosulfocarb ikke er sundhedsskadeligt for mennesker i de mængder, som Fødevarestyrelsen har fundet.
De tre æbler, som indeholdt prosulfocarb, var æbler, som lå i butikkerne i foråret 2016. De er dermed plukket i efteråret 2015. Tal fra Fødevarestyrelsens stikprøver fra æblehøsten 2016 viste ikke spor af prosulfocarb på danske æbler. En handlingsplan fra landbrugserhvervet har siden 2014 opfordret landmændene til frivilligt at bruge særlige dyser, der mindsker problemet med afdrift til nabomarkerne. I august i år blev der indført danske regler, der gjorde det obligatorisk for alle landmænd at bruge de særlige dyser.

Flere vælger økologi, hvilket mindsker det generelle forbrug af pesticider
Økologisk Landsforening vælger, ikke overraskende, at have et lidt andet syn for sagen. For 69 % af konventionel frugt og 43 % af konventielt grønt indeholder sprøjtegifte – og det er ikke godt nok, spørger man dem.
– Fødevarestyrelsens pesticidrapport slår endnu engang fast, at økologiske varer er langt det sikreste valg, hvis man vil undgå sprøjtegifte. Det er en af hovedårsagerne til, at salget af økologisk frugt og grønt virkelig boomer. Danskerne er i høj grad optagede af at undgå sprøjtegifte i deres mad – og ikke mindst i den mad, de serverer for deres børn. Flere og flere vælger derfor økologi fremfor at satse på, at stofferne ikke er skadelige, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.
Han synes, det er bekymrende, at der findes rester af sprøjtegifte i så stor en del af de ikke-økologiske frugter og grøntsager – både fra Danmark og udlandet. Men han noterer sig, at indsatsen i dansk landbrug har betydet, at der er færre giftrester i det meste danske konventionelle frugt og grønt end tilsvarende importerede.
– Vi i dansk landbrug har en vigtig fælles opgave i at undgå rester af sprøjtegifte i vores mad og drikkevand. Men forbrugerne tager heldigvis et medansvar. Og i takt med, at danskerne fylder indkøbskurvene med flere økologiske varer, vælger flere og flere landmænd at parkere marksprøjten og lægge om til økologi. Det er en udvikling, som alle vinder på. Både landmændene og forbrugerne såvel som vores natur og grundvand, siger Per Kølster.

 

Skrevet i: Aktuelt, Frugt, grønt og landbrug, Fødevareproduktion, Fødevaresikkerhed og hygiejne, Miljø og sundhed, Politik, lovgivning og EU, Økologi

 

Seneste nyt fra redaktionen

Måltidskasser er populære som aldrig før

Måltidskasser er populære som aldrig før

AktueltDetailhandel og en grosFoodservice, catering og restauranterMarkedsføring, økonomi og personalia25. 04. 2018

Skagenfoods måltidskasser er en favorit hos familier, der vil gøre hverdagen enklere og mere velsmagende. Det kan aflæses i årsresultatet fra den nordjyske virksomhed Vælg de bedste ingredienser til et godt måltid. Udarbejd opskrifter, lavet af dygtige kokke, som sammensætter de ugentlige menuer,

SMV-fødevarevirksomheder opfordrer til stramning af udbudslov

SMV-fødevarevirksomheder opfordrer til stramning af udbudslov

Detailhandel og en grosFoodservice, catering og restauranterFødevareproduktionPolitik, lovgivning og EU25. 04. 2018

Staten og Kommunerne favoriserer store totalleverandører og går stik imod intentionerne i Udbudsloven, mener brancheorganisationen FødevareDanmark. Torsdag den 26. april er både erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og innovationsminister Sophie Løhde (V) kaldt i samråd for at give svar på

Store madoplevelser på Sydfyn

Store madoplevelser på Sydfyn

Messer og konferencerTop25. 04. 2018

Den 31. maj åbner dørene for dette års Heartland Festival. Festivallen kombinerer live-samtaler og samtidskunst med det bedste fra musik- og madscenen og i år danner madscenen Tasteland ramme om 17 interaktive FOOD-workshops med en række prominente navne fra den danske madverden. Årets program på

Novozymes forbedrede bundlinjen

Novozymes forbedrede bundlinjen

AktueltMarkedsføring, økonomi og personaliaRåvarer, halvfabrikata og ingredienser25. 04. 2018

Trods modvind fra valutakurser kunne Novozymes løfte sit resultat for de første tre måneder af 2018 pænt. Det viser selskabets regnskab, der netop er offentliggjort. På trods af at Novozymes fik flere hundrede millioner kroner færre ind fra salg, så steg nettoresultatet med 35 millioner kroner til

Danske specialvarer hitter syd for grænsen

Danske specialvarer hitter syd for grænsen

Detailhandel og en grosFødevareproduktionMarkedsføring, økonomi og personaliaMejeriprodukterPolitik, lovgivning og EU25. 04. 2018

”Made in Denmark” er et stort kvalitetsstempel ude i verden og særligt syd for grænsen, hvor betegnelsen ofte borger for kvalitet i tyskernes ører. I de næste par uger kan de nordtyske forbrugere helt ekstraordinært hive økologiske danske varer som nøddebarer, ost, læskedrikke og kaffe ned i kurven,

Netto og nemlig.com skal hjælpe regeringen med nytænkning

Netto og nemlig.com skal hjælpe regeringen med nytænkning

Detailhandel og en grosPolitik, lovgivning og EU25. 04. 2018

En gruppe erfarne danske erhvervsfolk og iværksættere får til opgave at komme med bud på, hvordan danske virksomheder skal kunne stå distancen mod internationale gigantvirksomheder i en virkelighed, hvor forbrugerne i stigende grad handler på nettet. Regeringen nedsætter et nyt såkaldt vækstteam for

Masser af muligheder for leverandører i bryggerisegmentet

Masser af muligheder for leverandører i bryggerisegmentet

Fødevareproduktion25. 04. 2018

Forbrugerne efterspørger flere specialøl og nye smagsvarianter på hylderne. Ifølge Zion Market Research forventes det globale bryggerisegment derfor at stige med en årlig vækstrate på seks procent de næste fire år. Hvis din virksomhed vil have del i potentialet, skal du levere løsninger, der kan

Industrien må gentænke sine forretningsmodeller

Industrien må gentænke sine forretningsmodeller

Fødevareproduktion25. 04. 2018

Begreber som Industri 4.0, IIoT og digitalisering slynges ofte rundt i den offentlige debat som noget, der bliver afgørende for fremtidens arbejdsmarked og samfund. Det gør det også, men det er langt fra alle virksomhedsejere i industrien, der forstår den indvirkning, det kan have på deres

Demokratiske virksomheder stifter ny tænketank

Detailhandel og en grosFødevareproduktionMarkedsføring, økonomi og personalia25. 04. 2018

En række store og små medlems- og medarbejderejede selskaber og organisationer slår sig nu sammen for at stifte en tænketank, der skal styrke den demokratiske virksomhedsdrift i Danmark. Bag tænketanken står blandt andet Coop, Danske Vandværker, Kooperationen, Arla, ENIIG og GF Forsikring, men også

Frikadellen ’to go’ kan nu få Nøglehullet

Frikadellen ’to go’ kan nu få Nøglehullet

Foodservice, catering og restauranterMiljø og sundhedPolitik, lovgivning og EU23. 04. 2018

Fremover kan både kokken på hotellet, slagteren på hovedgaden og delikatesseafdelingen i supermarkedet reklamere for de sundere valg på menuen. En ændring af reglerne for det grønne Nøglehulsmærke gør det nu muligt at sætte mærket på alle ikke-færdigpakkede fødevarer, der lever op til

Tilmeld Nyhedsbrev

Arkiv over seneste nyhedsbreve
 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Buhl & Bønsøe

    Sommeren nærmer sig. Er du klar til varmegraderne?

  • Hygiejnefokus

    Total Cost of Ownership i Rengøringsbranchen

  • Alflow Scandinavia A/S

    Derfor er NovAseptic magnetkoblede mixere det sikre valg.

  • California Raisins

    Baking comes out top in poll

  • Endress + Hauser A/S

    Endress+Hauser præsenterer verdens første selvkalibrerende temperaturføler

  • Endress + Hauser A/S

    Ny administrerende direktør til Endress+Hauser A/S

  • Alflow Scandinavia A/S

    Sådan undgår I SIP-problemer

  • Bureau Veritas Certification

    Kickstart 2018 med nyheder, viden og motivation!

  • Alflow Scandinavia A/S

    Undgå unødvendig nedetid med onsite-service

  • Hygiejnefokus

    Rengøring som Håndværk!

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Måltidskasser er populære som aldrig før

    25.04.2018

  • SMV-fødevarevirksomheder opfordrer til stramning af udbudslov

    25.04.2018

  • Store madoplevelser på Sydfyn

    25.04.2018

  • Novozymes forbedrede bundlinjen

    25.04.2018

  • Danske specialvarer hitter syd for grænsen

    25.04.2018

  • Netto og nemlig.com skal hjælpe regeringen med nytænkning

    25.04.2018

  • Masser af muligheder for leverandører i bryggerisegmentet

    25.04.2018

  • Industrien må gentænke sine forretningsmodeller

    25.04.2018

  • Demokratiske virksomheder stifter ny tænketank

    25.04.2018

  • Frikadellen ’to go’ kan nu få Nøglehullet

    23.04.2018

  • Flere danskere vælger kødet fra

    23.04.2018

  • Made in Denmark skal åbne døre i Mexico

    23.04.2018

  • Irma vil hæve standarden for færdigretter

    23.04.2018

  • Kellogg’s vil markedsføre sundere produkter

    23.04.2018

  • Ti anbefalinger til regeringen skal løfte danskernes sundhed

    20.04.2018

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 3 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 3 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S Naverland 35 DK – 2600 Glostrup www.techmedia.dk Telefon: +45 43 24 26 28 E-mail: info@techmedia.dk
Denne hjemmeside benytter cookies.Acceptér Læs mere om vores brug af cookies her:Brug af cookies
Cookies