Fødevarestyrelsen er ved at vurdere, om det skal være lovligt at sælge fødevarer, der er ældre end “mindst holdbar til”-datoen.
– Vi er ved at finde ud af, om vi kan få mindre madspild ved at give mulighed for at sælge eller give nogle fødevarer væk, som i dag vil blive kasseret, selv om de ikke er sundhedsskadelige på nogen måde, siger jurist i styrelsen Nina Læssø Jakobsen til Dansk Handelsblad.
At maden overskrider datoen behøver ikke betyde, at den så er uegnet til at spise.
Både Danmark og andre lande i EU har to forskellige slags datomærkning for holdbarhed.
Men det er kun i Danmark, at det er forbudt at sælge efter udløbet af begge slags datomærkning. Det er i andre EU-lande kun forbudt at sælge fødevarer efter “sidste anvendelsesdato”, men ikke efter datoen “mindst holdbar til”.
Forskellen er, at “mindst holdbar til” er den dato, hvor producenten står inde for, at fødevaren har den rette kvalitet, mens “sidste anvendelsesdato” sættes på fødevarer, som mikrobiologisk er let fordærvelige, og som kunne udgøre en umiddelbar risiko for menneskers sundhed.