I weekenden kunne københavnerne smage på over 1.000 forskellige øl på Danske Ølentusiasters årlige Ølfestival i Lokomotivværkstedet. Selvom mange gjorde et ihærdigt forsøg, var der dog næppe nogen der fik smagt på dem alle sammen, i de tre dage festivallen stod på.
I løbet af 2017 blev danskerne forkælet med mere end 1.600 nye danske øl og nogle af disse var selvsagt at finde på Ølfestival 2018, men forfatter og ølekspert Carsten Berthelsen, der havde fået æren at afholde dette års åbningstale, advarer mod risikoen for, at forbrugerne har svært ved at finde rundt i et marked med 197 danske bryghuse og 1.600 nye øl på blot et år.
– Vi er nået ufattelig langt. Da vi satte skulderen ind under ølfadene i Danmark, skete der noget. Vi fik eksport- og specialøl på hylderne, der blev sat gang i hjemmebryg, og nogle – både professionelle og amatører – fandt ud af, at de kunne leve af denne metier. Nu har vi så 197 bryghuse i Danmark i 2017, hvis vi medtager revl og krat. Og 1.600 nye øl at mæske os med, sagde Carsten Berthelsen.
I samme åndedrag hylder han Danske Ølentusiaster for det store arbejde de har lagt for dag, men påpeger også, at succesen kan have en bagside, for vi risikerer at slå buler i ølkulturen. Konkurrencen bliver hårdere og hårdere og forbrugerne har svært ved at følge med. Hvis forbrugeren mister overblikket, risikerer vi at forbrugeren går tilbage til det som han eller hun er vant til og så risikerer vi at ende med monopolernes indtog igen, advarer Carsten Berthelsen.
Overblikket var også svært at bevare under selve festivallen, men det er en af de store charmer ved en folkefest som denne. Selv med ihærdig forberedelse og en stålsat vilje for at få smagt nyheder fra ens bryggerifavoritter, så er det de små overraskelser og afstikkere, der er med til at skabe de store oplevelser og det er også den kultur Carsten Berthelsen gerne vil have vi tager med, når vi tager ud og handler ind.
Min egen første afstikker fra IPA favoritterne, var med en ny Smoked Porter fra Randers Bryghus, som vi snart vil se i detailhandlen. Det der fangede min opmærksomhed, var at den blev serveret med en sidevogn whiskey fra Tullamore. Porteren er brygget med gær fra Tullamore produktionen, er på 5,2 % og meget lettilgængelig. Det er sjældent jeg kalder en porter frisk, men de normalt så tunge kaffe og chokoladenoter er afdæmpede og øllen er derfor en fin indgangsvinkel til dem der vil give sig i kast med en porter. Øllen er kommet til i et samarbejde mellem Randers Bryghus og det irske destilleri, og er den første i en serie af tre, hvor en Red Ale og en American Pale Ale vil komme på markedet på et senere tidspunkt. Idéen med, at Tullamore gav sig i kast med en ren ølfestival, er, at de gerne vil have danskerne til at sætte farten ned og fokusere på smagsoplevelserne.
– Vi vil gerne have, at danskerne fokuserer på en fuldkommen smagsoplevelse, forklarer Jesper Kjær, der serverede Smoked Porter og Tullamore til de mange besøgende.
– Whiskey og øl er lavet af den samme grundopskrift og der er derfor mange noter, der kan komplimentere hinanden, forsætter han.
Der blev taget godt imod både øl og whiskey, der formåede at vække nysgerrighed blandt festivallens mange besøgende. Mens en porter eller stout er de åbenlyse valg, når man skal nyde et glas whiskey ved siden af, er jeg selv spændt på deres APA, da jeg mener den bitre øltype kan noget helt særligt når man bryder billedet med en klassisk irsk whiskey.
Når man så har drukket whiskey på en ølfestival, kan man vel lige så godt forsætte med de lidt anderledes valg og hos Thisted havde de en helt ny is med. Is med ølsmag vel og mærke. Sammen med Premier Is serverede de iskolde smagsprøver til det svedende publikum. Brygmester på Thisted Bryghus, Antoni Aagaard Madsen, kunne fortælle, at udviklingen af den nye is har været en spændende proces:
– vi har taget udgangspunkt i vores Thagaard-øl fra bryghusets Nationalpark serie, hvor smagen kommer fra birkeblade fra Thagaards Plantage i Nationalpark Thy, sammen med ekstrakt af forårets friske skud af gran og fyr. Det giver en frisk aromatisk smag, som vi har fået overført til den nye is, fortæller brygmesteren.
De mange store ølmastodonter, som Amager Bryghus, Indslev, Thisted og så videre, leverede igen i år særdeles solide øl, men det er hos de lidt mindre bryghuse man kommer hjem med den sjove historie. Hos Spybrew, der er et lille lokalt bryggeri, med en kapacitet på 200 liter per bryg, var der fokus på collaboration brews, som det populært kaldes. Brygmestrene Jens Lynge Larsen og Stefan Holmén havde inviteret store navne inden for i kælderen og kunne derfor præsentere øl brygget med Nørrebro Bryghus’ brygmester Michael Rahbek, Jannik Sahlholdt fra Sidekick Brewing og også en international øl, brygget med det norske bryggeri Lervig fra Stavanger. Men det var den engelske IPA de havde brygget i samarbejde med Christian Skovdal Andersen, manden der gjorde craftbrews til allemandseje med Ølfabrikken, der fuldendte mit billede af Ølfestival 2018. Øllen de kalder Codename Skovdal var et modsvar på de passionsfrugt eller mango-juicede øl, der er så vældigt populært i øjeblikket og allestedsnærværende på ølfestivallen. Der er ingen overdreven frugtaroma i Codename Skovdal, det er malt, brød og korn. Sød malt og en urtet, bitter finish var for mig en alt andet end bitter afslutning på endnu en forrygende Ølfestival.