Amerikanske forskere har fundet 12 gange højere koncentration end normalt af det hormonforstyrrende stof bisphenol A i urinen hos personer, der fem dage i træk spiste dåsesuppe, skriver Ingeniørens Nyhedsbrev.
Forsøgspersonerne indtog 340 gram grøntsagssuppe på dåse til frokost, og det førte til en tolv-dobling af det hormonforstyrrende stof sammenlignet med en kontrolgruppe, der spiste grøntsagssuppe, som aldrig havde været i nærheden af dåser.
Og måske er det ikke kun grøntsagssuppe på dåse, men alle fødevarer og drikke på dåse, der kan føre til den kraftige stigning i urinens indhold af det hormonforstyrrende stof bisphenol A. Stoffet er nemlig en af komponenterne i den epoxy, næsten alle dåser med føde- og drikkevarer er foret med.
Både den europæiske organisation for fødevaresikkerhed, Efsa, og verdenssundhedsorganisationen WHO har flere gange frikendt bisphenol A i forbindelse med indtagelsen af dåsemad.
Alligevel har Frankrig som det første land i verden vedtaget fra 2014 at indføre et totalforbud mod bisphenol A i alle emballager, der har direkte kontakt med fødevarer. Danmark har afvist, at indføre et tilsvarende forbud.