I dag åbner Irma op for en supermarkedskøkkenhave med friske krydderurter, der dyrkes i butikken, uden jord, med et lille vandforbrug og fri for kemiske pesticider. Det bliver ikke mere frisk.
Over hele verden spirer vertikale haver frem som en del af løsningen på at skabe et mere bæredygtigt fødevaresystem. Nu introducerer Irma, i butikken på Østerport, deres kunder for Danmarks første supermarkedskøkkenhave dyrket vertikalt.
Det sker i samarbejde med virksomheden Infarm, der over hele Europa har succes med at dyrke krydderurter og andre bladgrøntsager i specielle skabe under kontrollerede forhold, uden brug af syntetiske pesticider, med lille vandforbrug og minimal transport.
– Det er fremtidens måde at dyrke grøntsager på. Med dette samarbejde forener vi Irmas mål om at fremme de mest bæredygtige produktionsformer, og den bedst mulige smagskvalitet. Samtidig styrker vi vores samarbejde med iværksættere, som kan give vores kunder fremtidens fødevarer, siger direktør Søren Steffensen, Irma.
Irmas første have gror allerede med græsk og italiensk basilikum, koriander og persille. Den åbnes i butikken på Østerport af fødevareminister Mogens Jensen torsdag 21. november ved den officielle indvielse kl. 14.30-16.00. Og i løbet af 2020 kan alle hente friske krydderurter i deres lokale Irma.
Fremtidens høst på fortidens viden
Vertikale haver kan meget vel kan være en del af fremtidens løsning på en række af klodens udfordringer. Krydderurterne er rene, fri for syntetiske pesticider og dyrket lokalt. Dyrkningen benytter 95 % mindre vand end traditionelt landbrug og madspild reduceres, da efterspørgsel tilpasses den enkelte butik.
– Vi ønsker at gøre bæredygtig, frisk og levende produktion tilgængelig på den daglige indkøbstur for mennesker i byer overalt. Og vi er glade for at være partner med Irma i vores revolution, først med Københavns forbrugere og madelskere, og i fremtiden alle i Danmark, som er bevidste om bedre mad og en bedre fremtid, fortæller adm. direktør Erez Galonska, der er en af de tre grundlæggere af Infarm.
Krydderurterne dyrkes hydroponisk uden jord i vand med plantenæringsstoffer. Hydroponisk dyrkning lyder som science fiction, men aztekerne byggede flydende haver for mere end 500 år siden, og ved Nilens breder blev der dyrket efter hydroponiske principper før Kristi Fødsel. Ydermere er det en almindelig antagelse, at Babylons Hængende Haver, et af den antikke verdens syv vidundere, er klodens første vertikale haver.
I dag dyrkes urterne efter samme ældgamle teknikker, men med brug af teknologi, så planterne sikres det optimale miljø. Ved høst bevares roden på urterne, så næringsstoffer og smagsintensiteten bevares.