En ny undersøgelse lavet af Stop Spild Af Mad og Landbrug & Fødevarer belyser danskernes madspild fordelt på forskellige typer fødevarer. Og når kødet ryger ud, ærgrer forbrugerne sig.
I undersøgelsen svarer de fleste forbrugere enten, at de »smider mad ud tre til fire gange om ugen« eller »et par gange om måneden.« Forbrugerne har hyppigst madspild ved aftensmaden, hvor rester af tilbehør er den type, som oftest smides ud.
Dernæst kommer rester af madrettens kød (tilberedt kød), som smides ud. Frugt og rå grøntsager, rodfrugter, salat og brød smides ud omtrent lige ofte, hvilket vil sige typisk et par gange om måneden eller sjældnere. Det samme gælder pålæg og mejeriprodukter. De fødevaregrupper, som kun sjældent smides ud er æg, fisk og fersk kød.
Marianne Gregersen, Forbrugerøkonom i Landbrug & Fødevarer, uddyber:
– Undersøgelsen skaber vigtig ny viden i sagen imod madspild. Resultaterne viser, at madspild ikke bare er madspild. Der er store forskelle imellem de enkelte typer af fødevarer. Som branche kan vi dermed arbejde mere præcist imod madspild ved at tage udgangspunkt i de konkrete udfordringer, som forbrugerne har. Det er et vigtigt bidrag i forhold til at kunne iværksætte konkrete tiltag for at begrænse madspildet.