Arla og Karolines Køkken står bag en forbrugerundersøgelse via Epinions Danmarkspanel, der viser, at halvdelen af danskerne ofte mangler inspiration til hverdagsmadlavningen. Ifølge Tove Færch, der har været leder af Karolines Køkken i 25 år, kan den manglende inspiration handle om, at vi først planlægger aftensmaden, når vi står i supermarkedet:
– Hele 41 pct. af danskerne planlægger først aftensmaden samme dag, som de skal spise den. Og det er selvsagt svært at blive inspireret til nye og spændende retter, når tiden er knap, og aftensmaden skal stå på bordet om en time, siger Tove Færch og fortsætter:
– Det er derfor en god idé at planlægge måltiderne forud, så man på forhånd har fundet opskrifter og skrevet indkøbsliste og dermed undgår at havne i en stresset situation sidst på eftermiddagen. Noget, som især børnefamilierne er gode til. Hele 57 pct. af danske børnefamilier planlægger nemlig deres måltider flere dage i forvejen, og god planlægning sikrer også en større variation i aftensmåltiderne.
Aftensmaden må ikke tage for lang tid at tilberede
Når vi laver aftensmad, er smagen naturligvis det vigtigste for størstedelen af danskerne. Men det næst vigtigste parameter for aftensmaden er ifølge 43 pct. af danskerne, at det ikke tager for lang tid at lave.
– Mange danskere lever travle liv, hvor tid er en knap ressource. Vi vil ikke gå på kompromis med smag eller kvalitet, men samtidig må det ikke tage for lang tid at tilberede aftensmaden. Det kan sagtens lade sig gøre, hvis man vælger mere simple og sunde aftensmåltider som grøntsagswok, tærter eller suppe, som både smager godt og indeholder masser af næring, siger Tove Færch, som også har samlet sine fire bedste råd til at undgå madstress.
De fire gode råd til at undgå madstress
1. Lav en madplan. En madplan er et rigtig godt redskab til at sikre sig, at retterne ikke er de samme uge efter uge, men at man får nye og varierende retter. Madplanen gør det også lettere at lave en indkøbsliste, som man kan støtte sig op ad, når man står i supermarkedet.
2. Brug Tøm Køleskabet-funktionen. Ved du ikke helt, hvordan du skal bruge grøntsagsresterne, det sidste stykke kylling eller den smule fløde, som du har liggende i køleskabet, kan Tøm Køleskabet-funktionen på Karolines Køkkens hjemmeside være en god ide. Her taster du de ingredienser ind, som du har, og så foreslår den en ret. Det er i øvrigt også et godt tip mod madspild.
3. Køb ind ugentligt eller online. Du kan undgå de stressende situationer i supermarkedet ved at tage på en ugentlig indkøbstur, hvor du får handlet stort ind til alle ugens måltider. Du kan også gå ind på eksempelvis Arlas indkøbsfunktion Click&Cook og vælge en ret, og få alle ingredienserne afleveret ved hoveddøren.
4 Tænk i flere måltider ad gangen
Det er en god idé at tænke i flere måltider, når du handler ind. Hvis du for eksempel vil lave en risret til aftensmad, tænk da over hvilke andre retter, du kan genbruge nogle af ingredienserne til. På den måde mindsker du dit madspild og handler automatisk ind til ret nummer to i samme omgang.
Karolines Køkkens befolkningsundersøgelse baserer sig på ca. 2.000 webinterviews af 18-75-årige danskere indsamlet via Epinions Danmarkspanel i perioden 18. februar-4. marts 2019. Resultaterne er repræsentative for den danske befolkning i forhold til køn, alder, uddannelse og region.