For at kunne begå sig i en global vinverden i dag, er du nødt til at være ordentlig klædt på og have en god favnende indsigt i vinfremstilling, regioner, stilarter og kvaliteter. Wine & Spirit Education Trust tilbyder en god og faglig uddannelse på flere niveauer, der skal sikre et højt fagligt niveau i den verdensomspændende vinindustri.
Wine & Spirit Education Trust, WSET, betragtes blandt fagfolk i vinbranchen som en af verdens førende og mest prestigefyldte uddannelsesinstitutioner inden for vin og spiritus. Uddannelsen blev etableret i 1969 i England og er siden blevet udbredt verden rundt, og uddannelsen tilbydes på nuværende tidspunkt i ikke mindre end 70 lande og på 19 sprog. I Danmark varetages uddannelsen af virksomheden Vinuddannelse.dk og jeg har taget en snak med den ene af de to stiftere Malene Smidt Hertz, der er indehaver af titlen Diploma in Wines & Spirit, der er den højeste udmærkelse inden for WSET uddannelsen, for at høre hvad uddannelsen byder på.
Indgangstrin efter kvalifikation
WSET uddanner såvel fagfolk som private i et modulopbygget uddannelsessystem, hvis moduler er skræddersyet forskellige niveauer, helt fra grundlæggende smageteknikker og basis forståelse af vinfremstilling, til en meget dybdegående viden. Modulerne hedder Level 1 til Level 4, og jo højere en kandidat kommer op gennem systemet, desto mere krævende er uddannelsen. Malene Smidt Hertz vurderer, at Level 2 kræver omkring 28 timers selvstudie uden for de tre dage med undervisning og smagninger og en Level 4 kræver minimum 600 timers selvstudie, og ofte langt mere. Består du Level 4 kan du kalde dig Diploma in Wines & Spirit, sammen med blot 9000 andre på verdensplan.
– På nuværende tidspunkt udbyder vi Level 2 og 3, fortæller hun, og forklarer, at det danske bundniveau hos de professionelle og vininteresserede er så højt at de ikke har valgt at udbyde Level 1.
Det er valgfrit om man ønsker at starte på Level 2 eller 3, men alle der søger optagelse på uddannelsen bliver screenet og vejledt om hvor man bør starte, da springet mellem de to trin er ret stort.
Formidling af smag
Level 2 er for dem der ønsker at dygtiggøre sig og få en mere struktureret tilgang til vin.
– Især smagedelen vurderer deltagerne til at være rigtigt givtigt, siger Malene Smidt Hertz. Og netop på Level 2 bliver de introduceret til WSET Systematic Approach to Tasting der er en tilgang til smagning af vin, der bliver bygget videre på, jo længere i uddannelsesforløbet man kommer.
– Kort sagt, går smagen gennem sanserne, men vi gør brug af sproget til at formidle vores oplevelser. Det gør os i stand til at beskrive en hvilken som helst given vin og dens kvalitet objektivt, uanset om det er noget der smager os eller ej, forklarer hun.
Og netop formidling af vins kvaliteter er et af salgsargumenterne for uddannelsen, for selvom vin i høj grad også hører til i hjemmet, er uddannelsens fokus på de professionelle. Uddannelsen er standardiseret og der er helt specifikke og stringente krav til uddannelsesudbyderen. Der er fokus på at forstå en vins herkomst, karakter og stil, og cirka halvdelen af uddannelsen er dedikeret til smagning af karakteristiske vine, der afspejler grosted, kultur i den pågældende region samt vinens stil. En WSET kandidat skal have overblik over alle vigtige vinregioner i verden og bliver derved en generalist, fremfor en specialist. Og det er her uddannelsen adskiller sig fra den klassiske sommelier uddannelse, der ofte fokuserer på dybdegående viden om de mest klassiske vinområder.
-Når du beskæftiger dig med salg til forbrugeren, er vedkommende i dag ofte yderst vidende, da der er så nem adgang til information i forhold til tidligere. Så man bliver hurtigt udstillet, hvis man forsøger at sælge sin vin via en ”røverhistorie” påpeger hun: ”Forbrugeren søger faktuel viden og ofte ikke blot om vinen, men også om en parring til maden, og her tilbyder uddannelsen nogle redskaber, der gør det lettere at rådgive herom.”
Giver branchen et løft
Generelt vurderer Malene Smidt Hertz at det helt store skift i vinbranchen er sket i takt med, at forbrugernes viden er vokset og information om nye spændende vine er blevet langt mere tilgængelig. Der er også plads til private på WSET kurserne og Malene og forretningspartner Frederik Kreutzer noterer sig, at når en kursist har bestået Level 2, går der ikke længe før der er tørst efter mere og større fordybelse. Hun påpeger, at glæden for dem ikke kun skyldes bidraget til deres forretning, men mest af alt, at det løfter bundniveauet i Danmark yderligere. For når forbrugeren bliver dygtigere, så er fagfolkene nødt til at følge efter for ikke at falde igennem.
-Og det har præcist været vores mission med at lave Vinuddannelse.dk. Vi brænder for det faglige og er begge vinnørder, men målet er at løfte det danske vinmiljø endnu et niveau op, slutter Malene Smidt Hertz.
Besøg hjemmesiden http://www.vinuddannelse.dk for flere informationer.
Af Kasper Mundt-Nielsen