And, flæskesteg, rødkål, brunede kartofler og risalamande. Vi ligner os selv, når vi skal sætte retter på bordene til jul. Og selv om danskerne går op i madspild, går flere op i, at der er mad nok.
Det viser en ny repræsentativ undersøgelse fra Coop Consumer Insights og Stop Spild af Mad, der for første gang har spurgt danskerne, hvad de smider ud til jul.
72 pct. af danskerne mener, det er vigtigt, at der er rigeligt med mad i julen. Og det afspejler sig i resterne: Omtrent hver anden dansker har and og flæskesteg til overs, ifølge foodculture.dk
Rødkål er til overs hos 7 ud af 10, og hver sjette dansker har risalamande til overs.
– Madkulturen flytter sig kun ganske langsomt, og vi er ret fastgroede i overbevisningen om, at der skal være rigelig med mad til jul, siger Signe Frese, ansvarlighedschef i Coop til foodculture.dk.
Retterne, der er til overs, ryger i de fleste tilfælde på bordet i dagene efter. Men mange af julens gæster bryder sig ikke om restemad.
22 pct. af danskerne vil undgå at spise den flæskesteg, der var på bordet juleaften, hvis de blev inviteret til et arrangement den 27. december. Hertil kommer, at 24 pct. vil spise stegen, men tænke, at det er lidt specielt at servere 3 dage gammel mad.
– Det er imponerende, at mange danskere gemmer juleresterne, men vi ved også, at meget ligger i intentionerne. Dels er der aftensmad, vi pakker pænt ind, sætter i køleskabet for så fire dage senere at smide ud, fordi det nu ikke længere er mad, men affald. Dels har vi nogle faste ideer i julen om, at maden er hjemmelavet og lækker, og her hører restemad ikke ind under, siger Signe Frese.
Landbrug & Fødevarer vurderer, at mad til en samlet værdi af 1,1 milliarder kr. ender i de danske skraldespande i løbet af december. Det svarer til 700 kr. pr. husstand.