Fødevarer kan indeholde stoffer, som kan skade sundheden. DTU Fødevareinstituttet vurderer risici i hele jord til bord-kæden for at sikre fødevaresikkerheden.
Fødevarer indeholder vigtige næringsstoffer, som er nødvendige for sundheden. Men samtidig kan fødevarer indeholde skadelige kemikalier eller sundhedsskadelige bakterier. Derfor er det vigtigt, at vi som forbrugere trygt kan spise de fødevarer, vi køber i butikkerne, lyder budskabet fra DTU Fødevareinstituttet.
I Danmark har der været en lang tradition med at holde risikovurdering og risikohåndtering adskilt. DTU Fødevareinstituttet udarbejder risikovurderinger på fødevareområdet, mens Miljø- og Fødevareministeriet, Miljøstyrelsen og Fødevarestyrelsen står for risikohåndteringen.
Resultater giver genlyd i Europa
Danmark har en stolt tradition for, at myndigheder, forskere, erhverv og interessenter arbejder tæt sammen om at forbedre fødevaresikkerheden. Det skaber ikke blot tryghed for danske forbrugere, men giver også genlyd ude i verden, hvor der er efterspørgsel på både danske fødevarer og dansk ekspertise.
– Ambitionen er, at de danske forbrugere med få klik kan hente brugbar viden om fordele og ulemper ved at spise de fødevarer, som er på hylderne i supermarkedet. Så i fremtiden vil vi i DTU Fødevareinstituttet gerne se på, hvordan vi kan gøre disse data lettilgængelige og brugbare for de danske forbrugere, forklarer afdelingschef Flemming Bager.
Adgangen til data er altafgørende
Danmark har i mange år haft en videnskabeligt underbygget tilgang til fødevaresikkerhed og er afhængige af gode opdaterede data om befolkningsgruppers fødevareindtag, fødevarers indhold af næringsstoffer og eksponering for kemikalier og sygdomsfremkaldende mikroorganismer i fødevarer. DTU Fødevareinstituttet råder således over centrale databaser med lange tidsserier og stor metodisk konsistens.
DTU Fødevareinstituttet blev etableret som et nationalt fødevareinstitut i Danmark den 5. juni 1959 og har i den anledning udgivet et 60 års jubilæumsskrift, der fortæller om instituttet og arbejdet med at sikre fødevaresikkerhed og sundhed. Heri gennemgås blandt andet instituttets arbejde med risikovurderinger og nationale fødevaredatabaser.
Se mere på http://www.food.dtu.dk.