Flere og flere danskere vælger indimellem kødet fra. Det får 55 procent af danskerne til at lave aftensmad uden kød en eller flere gange om ugen. Det viser en ny undersøgelse fra Karolines Køkken, og tendensen er kommet for at blive, lyder det fra Tove Færch.
– Vores madkultur ændrer sig hele tiden. De seneste år har flere diæter som stenalderkost og LCHF, som begge er karakteriseret ved få kulhydrater og meget kød, fået god medvind. En af de helt store madtendenser i 2018 er at skrue ned for kødforbruget og lade ingredienser som grøntsager, bælgfrugter og ost fylde mere i retten, siger Tove Færch, leder af Karolines Køkken gennem 24 år.
Det er især blandt kvinder og de unge, at tendensen for alvor har fået fat. 60 procent af danske kvinder spiser aftensmad uden kød mindst én gang om ugen, og hos de unge mellem 18 og 29 år stiger tallet til 73 procent.
– Kvinder og unge er ofte først til at tage nye madtendenser til sig. Derfor er det ikke så overraskende, at det kødfrie køkken er slået igennem her først. Det nye er, at mad uden kød er blevet en social bevægelse, modsat nogle af de senere års modekure og -diæter. Og faktisk er Danmark en lille smule bagud på tendensen sammenlignet med eksempelvis Tyskland og USA, siger Tove Færch.
Hun mener, at der findes masser af muligheder for at gå på opdagelse i nye smage og variere favoritterne i måltider uden kød.
– I årets kølige måneder kan du lave supper, gryderetter og pastaretter med årstidens grøntsager. Rund smagen med fløde, en klat creme fraiche på toppen eller ved at bruge ost i retterne, foreslår Tove Færch og fortsætter:
– Du kan også eksperimentere med salater med spændende tilbehør. Anret eksempelvis en buddha bowl med dine favoritgrøntsager og varier med fyld som falafel, ost og nødder eller bønnefrikadeller. Du kan også variere dine klassikere som burgere med en ostebøf eller servere wraps fyldt med grøntsager og hummus.
Nøgletal fra undersøgelse:
Flere kvinder end mænd spiser aftensmad uden kød. 60 pct. af kvinderne spiser aftensmad uden kød mindst én gang om ugen mod 49 pct. af mændene. Tendensen er mest udbredt blandt de unge. 73 pct. af de 18-29 årige spiser aftensmad uden kød mindst én gang om ugen.
Andelen af danskere, der helt vælger kødet fra er 2 pct., hvoraf halvdelen betegner sig selv som veganere.
Vegetarburger med halloumi