Henne Mølleå Badehotel i Vestjylland er på to år gået fra 38 til 97 procent økologi. Dermed kan forpagter og køkkenchef, Casper Rosendahl, nu prale af det økologiske spisemærke i guld, som han i dag får overrakt på Cateringmesse Midt i Herning. Samarbejdet med lokale øko-producenter har taget hotellet det sidste stykke vej fra sølv til guld.
For to år siden fik forpagter af Henne Mølleå Badehotel, Casper Rosendahl, øjnene op for det økologiske spisemærke, der dokumenterer et spisesteds økologi-niveau. Hotellet levede allerede dengang op til øko-spisemærket i bronze, viste det sig, og så fik han blod på tanden.
Sidste forår kunne hotellet så hænge øko-sølv på væggen, og i dag får Henne Mølleå Badehotel overrakt det økologiske spisemærke i guld på Cateringmesse Midt i Herning til Casper Rosendahls store begejstring.
– Det er så fedt, at det er lykkedes at nå så langt. Vi fik rigtig meget god respons, da vi fik sølvmærket. Så vi glæder os helt vildt til at blære os med guldmærket. Nu vil vi for alvor til at sætte fokus på vores økologiske profil, siger han.
God inspiration for andre
På landsplan er der i dag mere end 1.900 spisesteder, der har det økologiske spisemærke. Heraf 29 hoteller, hvoraf 11 har guld. Henne Mølleå Badehotel er et eksempel til efterfølgelse, mener markedschef for foodservice i Økologisk Landsforening, Torben Blok.
– Henne Mølleå Badehotel er med til at sætte økologi på landkortet i det vestjyske såvel som i hotelbranchen. De har knækket koden til, hvordan man kan nå helt op på økologisk guld, uden det behøver at blive dyrere. Jeg håber, andre danske hoteller vil lade sig inspirere af deres ambitiøse økologiske omlægningsproces, siger han.
Rene råvarer af bedre kvalitet
Casper Rosendahl har forpagtet Henne Mølleå Badehotel sammen med sin kone Annemette i otte år. Og i køkkenet har basisvarerne som mælk, frugt og mel været økologiske fra starten.
Siden er de mange andre varer i køkkenet på Henne Mølleå Badehotel også blevet økologiske, og i dag er der sågar 98 forskellige økologiske vine på vinkortet. I den sidste etape fra sølv til guld er kød, øl og oste også kommet med.
– Det kan godt lade sig gøre at gå økologiens vej, også uden det bliver dyrere, hvis man bare tænker sig om og er klar til at prøve nye ting af. Vi har eksempelvis etableret samarbejder med flere lokale økologiske producenter, forklarer Casper Rosendahl.
Henne Mølleå Badehotel får i dag økologiske grøntsager og kød fra lokale økologiske producenter ved Skjern Enge.
Kan ikke få hænderne ned
Han har også etableret samarbejde med Klosterbryggeriet, der nu leverer 8.000 flasker af en særlig øko-bryg til Henne Mølleå Badehotel om året. Ligesom Arla Unika har udviklet en særlig økologisk morgenmadsost til hotellet.
– Jeg kan helt klart opfordre mine kolleger i branchen til at springe ud i at lave lokale samarbejder. Det giver mulighed for at få nogle helt andre og meget friskere råvarer. Det er som at have sin egen kæmpestore krydderurtehave. Og jeg oplever, at de lokale producenter er ligeså begejstrede over samarbejdet som os. Så vi kan slet ikke få hænderne ned over det, siger Casper Rosendahl.