Kantineordninger har indtaget de danske arbejdspladser og uddannelser i stor stil, men den medbragte madpakke er ikke stemt helt ude. Faktisk viser nye tal, at omkring halvdelen af danskerne spiser madpakke på studiet eller arbejdspladsen.
Ifølge den en ny undersøgelse foretaget af YouGov for Fuldkornspartnerskabet medbringer godt halvdelen af danskerne madpakke til deres arbejdsplads eller uddannelse og 46% spiser rugbrød hver dag. Det glæder Camilla Toft Petersen, kampagneleder for Fuldkornspartnerskabet, sig over.
– Det overrasker os faktisk lidt, at så mange danskere i dag stadig medbringer madpakken, nu hvor der findes en lang række madtilbud, men det glæder os samtidig, at madpakken ikke er dømt ude, da den kan være en rigtig god kilde til få fuldkorn til frokost.
Når det gælder danskernes præferencer for indholdet i madpakken, viser samme undersøgelse, at 45% af danskerne finder det vigtigt, at madpakken er sund, mens kun 20% mener, at fuldkorn er en vigtig bestanddel af madpakken.
– Det er positivt at hver 5. dansker mener, at fuldkorn er en vigtig bestanddel af madpakken, men der er stadig plads til forbedring, hvis danskerne gerne vil gøre deres madpakke sundere. Det er nemlig en rigtig god idé, at den indeholder fuldkorn fx i form af rugbrød, der med sit høje indhold af rug er en af de vigtigste fuldkornskilder til forebyggelse af blodpropper i hjertet, siger Natasha Selberg, konsulent i kost- og ernæringsområdet hos Hjerteforeningen.
Danskerne spiser op imod halvdelen af dagens mad, mens de er på arbejde eller i skole. Madpakken er derfor en vigtig del af det daglige kostindtag, og ønsker man at sammensætte et lækkert, sundt og varieret frokostmåltid, skal menuen indeholde 5 ting: brød, grønt, pålæg, fisk og frugt.
Natasha Selberg anbefaler, at danskerne går efter det orange fuldkornslogo, som i dag findes på næsten 700 forskellige produkter, og også søger inspiration til madpakker med fuldkorn på http://www.fuldkorn.dk.