Julefrokosten skal bugne af mad. Det er vel nærmest grundregel nummer et. Men udover en kur i januar, så har det den kedelige konsekvens, at meget mad går til spilde. Landbrug & Fødevarer vurderer, at danskerne i gennemsnit pr. husstand smider 700 kroner mad ud i december.
Nu har netværket “Stop Spild af Mad” og AgroTech, der udover landbrugsrådgivning også hjælper kantiner og storkøkkener med at reducere madspild, har nu lavet nogle huskeråd, hvis man har i sinde at mindske madspildet i år. Huskerådene er som følger:
– Lav portionsanretninger i stedet for at anrette på store fade
– Brug tallerkenanretning i det omfang det kan lade sig gøre
– Skift de store buffettallerkner ud med mindre tallerkner
– Skift de store fade ud med mindre fade
– Brug indkøbserfaringer fra tidligere år, når der skal købes ind – og skriv jeres erfaringer fra
i år ned, så I har et godt udgangspunkt næste år
– Brug frisk gran og kogler som buffetpynt, så buffeten også ser indbydende ud, når de store fade
efterhånden skiftes ud med mindre fade
– Synliggør at I arbejder med at begrænse madspildet. For eksempel via opslag, på intranettet eller
skiltning
– Fortæl om resultatet af jeres indsats – og brug erfaringerne næste år
– Overvej at indføre et ”frameld gebyr”, så man betaler hvis man melder fra til julefrokosten i sidste
øjeblik
– Overvej om tjeneren kan øse maden op til gæsterne, så de ikke selv øser mere op, end de kan spise
– Undersøg hvorvidt det er muligt at donere den gode overskudsmad fra julefrokosten til lokale herberger
og væresteder. Kom i kontakt med jeres lokale hjemløseorganisationer via http://www.stopspildafmad.dk.
Det skriver Landbrugsavisen.dk.