“Fri-for”-produkter er særdeles populærere herhjemme og i resten af verden. Det er en af de hurtigst voksende trends på markedet med vegetarerne og veganerne i front. Men det stopper ikke her, for blandt andet gluten-, laktose- og sukkerfri produkter vinder også frem. Efter ønske fra de nordiske producenter, kommer Europas største “fri-for”-messe nu til Skandinavien, under navnet Free From Functional Food Expo
En af tidens hastigst voksende industrier gør for første gang sit indtog i Skandinavien i maj. Således er den sjette udgave af messen Free From Functional Food Expo placeret i Stockholm. Messen er i kraftig vækst og rammer lige ned i en brandvarm nordisk trend, der i høj grad også har fat i Danmark, som du kan læse mere om i Food&Drinks trendartikel for 2018
– Producenterne af free from-produkter har selv ønsket, at vi placerer messen i Skandinavien, og det har vi nu efterkommet. De har i høj grad bemærket, hvordan fokus på fødevareområdet i de nordiske lande har taget en markant drejning i retning af vegetarisme, kødfri dage, plantebaseret kost og fødevarer uden for eksempel gluten, laktose og sukker. Alene på det hastigt voksende antal hylder med specialprodukter i supermarkederne kan man se, at matchet er til stede, siger Ronald Holman, udstillingsdirektør for Free From Functional Food Expo.
Messen er den eneste af sin slags, der fokuserer entydigt på fødevareområdet inden for “fri for”-produkter, veganske produkter, kosttilskud og funktionelle fødevarer. I 2017 foregik den i Barcelona og havde deltagelse af 260 producenter og 4.300 indkøbere. I forhold til året forinden var der tale om en vækst på 20 procent for antallet af producenter og en vækst på 29 procent for antallet af indkøbere. Tal der også er retvisende for udviklingen år for år for fødevaremessen, der så dagens lys første gang i 2013.
Markedet, der for få år siden i vid udstrækning var rettet imod allergikere, er altså vokset eksplosivt, primært i USA og Vesteuropa. En udvikling der bliver understreget af, free from-produkter i 2016 ifølge det internationale analysebureau Euromonitor omsatte for 200 milliarder DKK på verdensplan. Der var tale om en stigning på 26 procent i forhold til året forinden. Herhjemme spiser 8,2 procent af danskerne overvejende vegetarisk svarende til 465.000 personer. I 2010 var det kun 3,8 procent af danskerne, der i overvejende grad spiste vegetarisk, hvorfor der altså er tale om mere end en fordobling i perioden. Det fremgår af tal fra Vegetarisk Forening. I Sverige viser en undersøgelse fra Axfood, at 6 procent af befolkningen er vegetarer, men ganske bemærkelsesværdigt ligger tallet på 20 procent for svenskere under 30 år.
Det er sjette gang, at Free From Functional Food Expo bliver afholdt. Senest fandt messen sted i Barcelona i 2017, mens den denne gang foregår den 16. og 17. maj i Stockholm. Der er tale om en ren B2B-messe, og private har således ikke adgang. Der er gratis entre for B2B-gæster med adgangskort, som kan downloades her.