Interesseorganisationen FødevareDanmark vil intensivere sin rådgivning til frugt- og grøntvirksomheder
Midt i september i år måtte Coop tilbagekalde et parti røde vindruer, fordi Fødevarestyrelsen vurderede, at indholdet af pesticidet chlorpyrifos var ”sundhedsmæssigt uacceptabelt”. Det sker flere gange årligt, at leverandører af frugt og grønt må tilbagekalde varepartier på grund af fx salmonella, campylobacter eller pesticidrester.
– Det er dyrt at tilbagekalde og destruere et parti varer. Det går ofte også ud over en virksomheds image og kan koste tabte kunder. Ja, i nogle tilfælde kan det ruinere og lukke virksomheden, da fødevaresikkerhed og tilbagekaldelse af fødevarer naturligt har mediernes bevågenhed, oplyser Michael Holte, specialkonsulent fra interesseorganisationen SMV Fødevarer under FødevareDanmark.
Alarmen kommer ofte for sent
Det skønnes, at 45.000 personer er blevet syge af frugt og grønt de seneste år. Ifølge tal fra Fødevarestyrelsen var der fx i 2016 433 registrerede tilfælde af personer ramt af norovirus (roskildesyge) efter at have spist grønt og salat, mens lektiner i bl.a. bønner og hyldebær hvert år giver anledning til en lang række akutte tilfælde af forgiftning.
– Det er et problem, når frugt og grønt er inficeret med sundsskadelige vira, bakterier eller pesticidrester, for ofte når forbrugerne at spise inficerede fødevarer, inden der bliver slået alarm, siger Michael Holte.
Konsulenten oplyser videre, at FødevareDanmark på den baggrund vil intensivere sin rådgivning om inficeret frugt og grønt over for organisationens medlemmer i denne del af fødevarebranchen.
Ny branchekode på vej
Derfor kan FødevareDanmark også inden længe præsentere en ny branchekode for grøntgrossisterne. Denne nye branchekode er et meget vigtigt supplement til den rådgivning inden for egenkontrol m.v., der i dag tilbydes grøntgrossister. FødevareDanmarks fødevareafdeling tilbyder vejledning og rådgivning i fødevareforhold, herunder hygiejne, mærkning, import, eksport m.m., og kan hjælpe med at forstå fødevarelovgivningen og håndtere kommunikation med myndighederne.
Fødevarestyrelsen kører jævnligt kontrolkampagner målrettet grøntvirksomheder. Eksempelvis kører der lige nu (1. oktober-30. november) en kontrolkampagne, hvor fokus netop er på pesticidrester. I kampagnen vil Fødevarestyrelsen kontrollere virksomhedernes egenkontrol og tage prøver af relevante produkter. Målgruppen vil være både detail- og engrosvirksomheder, der importerer frugt og grønt.
Danmark er dydsmønstret
Fødevarestyrelsens stikprøver de seneste år viser, at de fleste overskridelser af grænseværdierne for pesticidrester findes i prøver fra frugt og grønt fra tredjelandene, herefter ligger EU-landene og endelig kommer afgrøderne dyrket i Danmark, hvor der er meget få overskridelser.
Det kan vi i Danmark være stolte af!