Stort studie af effekten af at spise en glutenfattig kost får ikke forskerne bag til at anbefale folk at undgå gluten, med mindre de har cøliaki eller gluten intolerance.
Det er blevet stadig mere populært blandt både danske og udenlandske forbrugere at spise en kost, der indeholder mindre eller intet gluten. Et stort studie fra et internationalt forskerhold – inklusive forskere fra DTU Fødevareinstituttet – har undersøgt effekten af at spise en glutenfattig kost.
Studiets 50 deltagere skulle i forskellige perioder spise dels en kost, der indeholdt mere gluten end en gennemsnitlig kost, dels en glutenfattig kost. Begge typer kost havde så vidt muligt den samme mængde kalorier, næringsstoffer og kostfibre.
Deltagerne følte sig mindre oppustede og bedre tilpas, når de spiste den glutenfattige kost. Forskerne bag studiet peger dog på, at den primære årsag formentligt er en anderledes sammensætning af kostfibre og ikke fraværet af gluten. Derfor giver studiet i sig selv ikke anledning til, at de vil anbefale folk at spise en glutenfattig kost – med mindre de har cøliaki eller gluten intolerance.
Et omfattende strategisk samarbejde
Studiet er gennemført i det Strategiske Forskningscenter Gut, Grain and Greens (3G), som DTU Fødevareinstituttet har stået i spidsen for. Centeret har haft deltagelse af nogle af Danmarks og verdens førende forskere på området, herunder fra DTU Bioengineering, DTU Kemiteknik, Københavns Universitet og et universitet i Belgien samt fra store virksomheder som DuPont og Taconic.
Forskerne i 3G Centeret har gennem de sidste seks år studeret, hvordan ’korn i kosten’ – herunder både tilvalg af fuldkorn og fravalg af gluten – påvirker tarmens bakterier og risikoen for at udvikle type-2 diabetes. Det netop publicerede gluten-studie repræsenterer det sidste store studie, der er udført i centersamarbejdet.
Samarbejdet, som blev finansieret gennem en bevilling på 35 millioner kroner fra Det Strategiske Forskningsråd (nu en del af Innovationsfonden), er dermed officielt afsluttet. Bevillingen har haft rigtig stor betydning for etablering af et godt samarbejde mellem en række danske forskningsmiljøer med forskellige ekspertiser inden for tarmbakterier, kost og livsstilssygdomme. Det tværvidenskabelige samarbejde er nødvendigt for at løse en så stor samfundsudfordring som forebyggelse af livsstilssygdomme.
Selvom finansieringen til centeret er udløbet, vil forskerne bag fortsat arbejde for at sikre, at data og resultater fra projektet bliver videreført i nye projekter til gavn for folkesundheden både i Danmark og internationalt, skriver DTU Fødevareinstituttet i en pressemeddelelse.