Det kan være en videnskab at finde den rette vin til et måltid. Når det lykkes, hæver det oplevelsen af hele retten til nye højder, men samtidig kan et dårligt match trække gevaldigt ned. Nogle gange må man også krybe til korset og indse, at der findes bedre alternativer til visse serveringer end netop vin. Det er en misforståelse, hvis man antager, at snaps kun egner sig til frokostbordet og påske- og julefrokosterne i familiens skød; der findes nemlig en lang række skønne forskellige snapse og akvavitter med hver deres egenskaber, som kan give din servering et særegent twist. Akvavit og snaps er bestemt ikke sæsonbestemte. De kan derimod give krydderi og kant til dine frokost- og middagsretter og drinks hele året. Sammen med snapseambassadør Ulrik Holst fra Aalborg Akvavit har vi taget et kig på nogle af danskernes favoritsnapse, og han fortæller, hvordan man nemt kan mixe og matche snaps til forskellige anretninger og fremtrylle fantastiske drinks.
– Grill Akvavit er en fadlagret akvavit med noter af vanilje og hyldeblomst, og så går den godt i en sommerpunch. Server den sammen med en tør hvidvin, hyldeblomst, citron og danskvand, og så har du en helt ny og spændende punch, forklarer han.
Spis lokalt – drik lokalt
Og med en dejlig punch er stilen lagt. Opskrifterne, vi har kigget på, er præget af forår, sommer og gode danske råvarer, og derfor giver det også ekstra meget mening at vælge lokale drikkevarer.
– Spiser man en fransk egnsret, giver det mening at vælge en lokal fransk vin. Der er noget i egnens terroir, der får det hele til at spille sammen. Det er det samme i Danmark. I Danmark er vi førende inden for akvavit, og så er der altså et samspil mellem akvavit og de råvarer, vi har spist i Danmark i flere hundrede år, siger Ulrik Holst. Apropos Frankrig er næste tip en fransk inspireret vinaigrette på Aalborg Taffel Akvavit. Den kraftige kommenkrydrede smag komplementerer eddiken og giver salaten et friskt løft. Vi har prøvet vinaigretten på en salat med hindbær og ristede mandler, og samspillet mellem eddike, syrlighed og let saltet fedme tillagt alkoholens smagsforstærkende effekt giver en dejlig umami, som selv den mest kommenforskrækkede gæst bør give et forsøg.
Kryddersnaps og chokolade
Fjordrejer, grillede asparges, citroner og mayonnaise. Så ville mange nok pege på et glas hvidvin, men der skal karakter til for at kunne samarbejde med den sarte reje og den standhaftige mayonnaise, og vi valgte derfor i stedet en Aalborg Dild Akvavit. Denne akvavit er et destillat af dildfrø, dildurt, citronskal og hvideg og egner sig godt til både krydderurter, olie og fløde, som oftest bruges til fisk og skaldyr. Mens Dild Akvavitten pynter på det sarte skaldyr og de hvide fisk, så skal der en helt anden kaliber til, hvis vi bevæger os over til de røgede og mørkere fisk.
Tips til serveringen
Klare akvavitter og snaps bør serveres fra frys eller køl og nydes bedst i de traditionelle spidse snapseglas.
Gyldne akvavitter og snaps bør serveres tempereret og nydes bedst i tulipanformede snapseglas.
Til en koldrøget laks med radiser og purløg blev vi inviteret på en smagsoplevelse med Aalborg Nordguld Akvavit, som er lavet på destillat af rav, hvis lette smag af fyrnåle komplementerer laksens røgede smag. Samtidig spiller sødmen fra akvavittens lagring på sherryfade godt sammen med laksens fedme. Det sidste tip, Ulrik Holst giver, er også det, der imponerer undertegnede mest. Som afsluttende bemærkning havde han valgt at servere Aalborg Porse Snaps, som er en kryddersnaps med porse, rosmarin og sherry. Traditionelt er det en snaps, der bliver serveret til ost, men i stedet serverede han en kraftig mørk chokoladekage og lod med en forstøver kagen berige med en smule porsesnaps. Porsesnapsens noter af urter og den let bitre smag skabte en herlig harmoni mellem snapsen og den mørke chokolade. Mums!
Vil du lære mere om snaps og akvavit? Så inviterer snapseambassadør Ulrik Holst indenfor i et nyt Akvavit Akademi. Her fortæller han historierne bag snapsens magi og deler ud af sin viden om snaps, og hvordan man sammensætter de rigtige ingredienser for den bedste smagsoplevelse. Akademiet finder sted hos Aalborg Akvavit i København og kræver et minimum af syv deltagere. Der er mulighed for at rykke akademiet ud af huset, hvis I er mere end 20 deltagere. Akvavit Akademiet arrangeres efter forespørgsel på uhj@ddskas.dk.
Af Kasper Mundt-Nielsen