Farlige fødevarer kan hurtigt komme af hylderne i Danmark. For både detailhandelen og grossisterne har stort set alle styr på, hvor varerne kommer fra og hvem de er solgt til, lyder det fra Fødevarestyrelsen.
Laks med listeria og brød med glasstykker skal hurtigt af hylderne, før varerne lander på middagstallerkenerne hjemme hos forbrugerne. Derfor er det helt afgørende, at fødevarevirksomhederne ved, hvilke virksomheder de har købt deres varer af, og hvilke fødevarevirksomheder de har solgt varerne til, hvis der sker en fejl i produktionen. På den måde har virksomhederne og myndighederne gode kort på hånden, når en fødevare skal spores, forbrugerne advares og de farlige fødevarer fjernes.
Fødevarestyrelsen gennemførte sidste år en omfattende kontrolkampagne om sporbarhed i mere end 2.000 fødevarevirksomheder. Den viste, at næsten alle de kontrollerede fødevaregrossister og detailhandelsbutikker har pænt styr på, hvem de handler med, og hvor deres varer er sendt hen. Således havde de kontrollerede fødevarevirksomheder en samlet regelefterlevelse på 97,8 procent.
– Vi har været i rigtigt mange virksomheder, og på trods af cirka. 50 sanktioner, dokumenterer tallene, at langt de fleste virksomheder tager sporbarheden alvorligt. Det er både glædeligt og godt for fødevaresikkerheden, siger sektionsleder i Fødevarestyrelsen Heidi Tange.
Kun en enkelt virksomhed fik en bøde for ikke at have styr på sporbarheden. Fødevarestyrelsen måtte dog i tredive tilfælde indskærpe reglerne over for virksomhederne og i tyve tilfælde enten nedlægge forbud mod markedsføring eller påbud om destruktion af fødevarerne. Typisk fordi virksomhederne ikke havde dokumentationen og dermed sporbarheden på deres varer i orden.