Er man til whisky, må man glæde sig over den rivende udvikling man ser på det danske whiskymarked i disse år. I takt med, at mikrobryggere landet over, får forfinet deres destilleringsprocesser, er flere og flere begyndt at destillere alkohol til spiritus, såsom gin og rom og ikke mindst whisky
Et af de sidste nye skud på stammen af whiskydestillerier, er fynske Nyborg Destilleri, som familien Rømer fra Ørbæk Bryggeri, der er kendt for deres store økologiske sortiment, har skudt millioner af kroner i. Denne sommer har de flyttet spiritusproduktionen fra Ørbæk bryggeriet til deres nye lokaler i det gamle lokomotivværksted på Nyborg havn, til det der nu er Danmarks største mikrodestilleri og har samtidig åbnet en ambitiøs gourmetrestaurant og café, med et benhårdt fokus på økologi.
Historisk samlingspunkt
Hallerne i det gamle lokomotiv værksted står råt og afpudset i et moderne industrielt look, der er en tydelig respekt om hallernes oprindelse og historie, og når man træder ind i destilleriets lagerhal bliver man mødt af et gammelt tysk lokomotiv fra kulminerne i Dresden. Stemningen bæres videre ud i restauranten, hvor der udover udsyn ud over de mange fyldte egetræs fade, med panoramavinduer åbnes op for udsigt til Nyborg fjord. Med til at skabe stemning, og ikke mindst de mange spændende slags spiritus, der skal produceres på destilleriet, er Master Blender og Storyteller Kim Møller-Elshøj, der sammen med Niels og Nicolai Rømer har skabt, hvad der skal være et samlingspunkt for nyborgenserne.
– En af de første ting jeg blev involveret i, var da vi skulle navngive destilleriet. Det var meget vigtigt for os, at det ikke blev Nyborg Distillery (engelsk for destilleri, red.), men Nyborg Destilleri. For det skal være byens destilleri, og vi ønsker det skal være et samlingspunkt for nyborgenserne – og selvfølgelig også folk udefra, fortæller Kim Møller-Elshøj.
EU støtte til Nyborg Destilleri
Nyborg er en by i udvikling, hvor der blandt andet bliver postet penge i renovation af Nyborg Slot og flere andre tiltag, der skal gøre byen mere attraktiv for turister. Og det har bestemt heller ikke været billigt, at åbne et destilleri, der på sigt skal være byens næststørste attraktion. Derfor valgte familien Rømer at søge støtte til indretning af lokaler samt etablering af restauranten fra Lokale aktionsgrupper (LAG), der er lokalt forankrede foreninger, hvis formål er at skabe udvikling, bosætning og innovation i landdistrikterne, ved blandt andet at tildele tilskudsmidler (fra EU) til relevante projekter. I Danmark findes der 26 lokale aktionsgrupper, der alle opererer i landdistriktet. LAG SØM (der dækker Syd-, Øst og Midtfyn) som har støttet Nyborg Destilleri, har fokus på fødevarer, turisme og kultur, og derfor var Nyborg Destilleri et oplagt projekt at støtte.
– Vi synes Nyborg Destilleri er et rigtigt spændende projekt. Her tænkes innovativt, der udvikles nye produkter med kvalitet, der skabes job og så det hele i ganske fantastiske rammer, fortæller koordinator for LAG SØM, Dorthe Toudal Simonsen.
Whiskyturisme
Vi bliver beriget med alskens herlig danskproduceret spiritus i disse dage og ofte af så høj en kvalitet, at det er værd at rejse efter og det er da også håbet, at Nyborg Destilleri, kan blive en magnet for gastronomituristerne, og måske ligefrem være en del af en fynsk whiskyrute.
– Vi tænkte, at her (med Nyborg Destilleri, red.) var der bestemt noget at komme efter og LAG SØM har siden også støttet det lidt mindre destilleri Mosgaard Whisky i Oure på Sydfyn, der er placeret i lige så smukke rammer og med skotsk højlandskvæg i baghaven. Der kan være synergi i at støtte flere af samme slags og basis for en fynsk whiskyrute, siger Dorthe Toudal Simonsen.
Alt er økologisk
Nyborg Destilleri, er som Ørbæk Bryggeri, bygget på en økologisk grundstamme. De mener nemlig, at økologiske produkter giver dem den bedst mulige smag og kvalitet og samtidig ønsker de så vidt det er muligt, at benytte sig af lokale råvarer. Her går Masterblender Kim Møller-Elshøj det ekstra skridt og er ved at etablere en beholdning af whiskyfade lavet på dansk eg.
– Vi er ved at få lavet fade af dansk eg og vi vil derfor gerne i fremtiden fokusere på at modne på dansk eg, og vores råvarer forsøger vi så vidt det er muligt, også når det gælder restauranten, at få så lokalt som muligt. For eksempler er håbet er, at vores maltbyg kommer fra marker, der ligger to kilometer fra destilleriet. Derudover er, og bliver, alt hvad vi producerer, både whisky, gin, rom, brændevin og snaps, økologisk, forklarer han.
Ungt team sørger for en god oplevelse
Fokus på økologi og lokale råvarer åbner op for et stort potentiale for historiefortælling. Og når du sætter dig til bords i restauranten eller deltager i en rundvisning blandt de imponerende kobberkedler, så fornemmer man straks at stedet oser af historie, men atmosfæren kan selvfølgelig ikke fortælle hele historien. Derfor har destilleriet også ramt plet, da de hyrede et ungt og energifyldt personale med stort potentiale, der kan fortælle den gode historie om egnen, bygningerne og de produkter der bliver solgt i både restaurant og den lille butik, med de spændende flasker brygget enten på destilleriet i Nyborg, eller bryggeriet i Ørbæk.
Af Kasper Mundt-Nielsen