Udvalget af fødevarer tilsat ekstra vitaminer og mineraler, de såkaldte berigede fødevarer, fylder mere i supermarkederne end tidligere. Ifølge en oversigt fra Fødevarestyrelsen er antallet af ansøgninger om tilladelse til at berige fødevarer tidoblet fra 14 i 2007 til 170 sidste år. Det skriver dr.dk.
Det er fødevarer som f.eks. yoghurt, slik, kiks og energidrik.
– Hvis der er tale om en almindelig dansker, som spiser nogenlunde sundt og efter kostrådene, så er der ikke nogen dokumentation for, at berigede fødevarer virker, siger Inge Tetens, der er professor i human ernæring på DTU Fødevareinstituttet, til dr.dk.
Der er således ingen grund til at købe berigede fødevarer, hvis man spiser en almindelig sund kost.
Inge Tetens peger dog på, at det i enkelte tilfælde ved mangel på D-vitamin kan betale sig at spise berigede varer.
Ifølge Inge Tetens vil udbuddet af berigede fødevarer stige fremover.
– Vi kan forvente, at der kommer flere berigede fødevarer i Danmark, fordi der er givet tilladelse til, at man kan anprise de næringsstoffer, som bliver tilsat fødevarer. Hvis man kan få lov til at tilsætte og samtidig bruge det i sin markedsføring, så kan det anspore til, at der kommer flere berigede fødevarer, siger hun til dr.dk.
Hun henviser til, at EU i 2012 godkendte en lang række anprisninger, som producenter kan trykke på produkter, som indeholder en bestemt mængde af et vitamin eller mineral.