De voksende forbrugerkrav går hånd i hånd med den digitale omstilling af produktionen og får sødeproducenterne til at tænke på komplet automatisering.
ProSweets afholdes i Köln fra 27. til 30. januar med et klart fokus på at gøre visionen om Industri 4.0 håndgribelig. Fleksible maskiner, hvor individualisering af produkterne spiller en stadig vigtigere rolle, er stærkt repræsenteret på den internationale leverandørmesse for slik og snackindustrien. Og selv om mange udstillere på Köln-messen ikke ønsker at tale om seriestørrelse 1 endnu, bliver serierne mindre og mindre og med større og større differentiering.
ProSweets afholdes igen sammen med ISM, der er verdens største messe for slik og snacks, og begge messer kan glæde sig over en blomstrende global slikindustri. Analyser forud for messen viser, at den verdensomspændende efterspørgsel vil vokse med små fem procent årligt de kommende år.
Men konkurrencen er hård, og det betyder et skærpet fokus på blandt andet nye opskrifter, sæsonbetonede specialiteter samt ikke mindst emballager, der kan tiltrække opmærksomhed på salgsstedet.
Spørgsmålet for de mindre og mellemstore producenter er, hvordan de kan opnå den nødvendige fleksibilitet for at forblive konkurrencedygtige. Samtidig skal produktkvaliteten sikres gennem en konsekvent overvågning af blandt andet hygiejneaspekterne i hele processen.
Industri 4.0-teknologier, der permanent forbedrer maskinerne med hensyn til selvdiagnose og fejleliminering, skaber betingelserne for den krævede effektivitet. Pakningsmaskinerne til små mængder bestillinger af slik er et fokusområde for mange af udstillerne i Köln.
Den nyeste generation af digitale pakkemaskiner er baseret på modulære koncepter, der anvendes konsekvent på tværs af mekanik, el og software. På den måde kan high-end produktionslinjer let og hurtigt skifte mellem forskellige formater og indpakningstyper. En egenskab, der efterspørges af alle producenter med sæsonbetonede varer.
Læs mere om ProSweets og ISM i januarudgaven af LevnedsmiddelBladet.