Kampen mod salmonella har varet i årtier, og i dag er danske æg de mest sikre og testede i verden. Men andelen af udenlandske æg med ringere fødevaresikkerhed vokser i de danske supermarkeder, lyder det fra brancheforeningen Danske Æg, der har besluttet at alle æg fra pakkerierne under Danske Æg skal have et nyt dansk våbenskjold trykt direkte på skallen.
Det nye mærke er et modsvar fra foreningen til, at danske supermarkeder importerer flere og flere udenlandske æg. For selvom de udenlandske æg ofte er billigere, så er de også produceret under et kontrolsystem, der ikke er så fintmasket som det danske.
Danske ægproducenter under Danske Æg gik i 2016 sammen om at lave en fælles branchekode, som rækker udover de fastlagte regler i EU, med verdens mest strikse salmonellakontrol og strenge krav til dyrevelfærd.
– Forbrugerne skal vide, at danske æg er verdens sikreste og sundeste æg. De er derudover produceret stort set uden antibiotika, og med stor hensyntagen til hønernes velfærd, siger sektorchef for Danske Æg, Jørgen Nyberg Larsen. Han påpeger, at mange danskere ikke ved, at det er lykkedes danske ægproducenter at gøre danske æg så sikre, at de ifølge Fødevarestyrelsen igen kan spises rå.
– Danske æg testes i dag for salmonella hver anden uge, hvorimod mange af de udenlandske æg kun testes hver 15. uge. Men i dag kan det være svært at gennemskue for forbrugeren, når de overvejer to forskellige æggebakker ved køledisken i supermarkedet, fortsætter Jørgen Nyberg Larsen.
– Men hvis dit æg er tatoveret med våbenskjold, kan du roligt piske det til æggesnaps eller slå det udover din pariserbøf, slutter sektorchefen.