Da verdens bedste bartender skulle findes mandag aften, var Michael Hajiyianni fra Ruby i København med helt fremme. Ved bartenderkonkurrencen World Class vandt han delkonkurrencen Flavour of a Nation og endte på en samlet niendeplads blandt 56 bartendere fra hele verden.
Det var den tiende finalerunde i verdens største bartenderkonkurrence, og i år var det overordnede tema bæredygtighed. Gennem fire intense dage dystede verdens 56 dygtigste bartendere på charme, personlighed og evnen til at kreere velsmagende og innovative cocktails. Til slut løb australske Orlando Marzo med sejren, mens Michael Hajiyianni endte på en flot og uventet niendeplads. Til Food&Drink udtalte han således tidligere på sommeren, at han var overrasket over at løbe med sejren som Danmarks bedste bartender, der gav ham plads ved finalen i Berlin.
– Jeg er faktisk overrasket, men selvfølgelig virkelig glad og flettet. Jeg synes de andre bartendere lavede fantastiske cocktails, så jeg havde ikke set mig selv stå tilbage som dansk vinder, forklarede Michael Hajiyianni.
Danskerne er skarpe på bæredygtighed
Marginaler gjorde, at Michael ikke nåede med i den sidste del af konkurrencen, hvor kun fire bartendere var tilbage. Præstationen på konkurrencens anden dag sikrede ham tilgengæld titlen som verdens niende bedste bartende og en guldmedalje i Flavour Så Michael Hajiyianni drager fra den tyske hovedstad med løftet pande og efterlader samtidig et stærkt indtryk hos eliten i bartenderverdenen.
– Jeg er lettet, træt og glad for at jeg nåede så langt i konkurrencen og for min guldmedalje i Flavour of a Nation. De seneste dages indtryk skal lige bundfælde sig. Men når jeg kommer op til overfladen igen, vil den her oplevelse helt klart virke som en motiverende faktor, der kun giver mig mere blod på tanden i forhold til at stille op igen. Jeg føler også, jeg er kommet fint igennem med de bæredygtige pointer i mine cocktails, som har været en del af det overordnede tema i finalen. Og så må jeg bare konstatere, at fordi mad- og cocktailscenen i Norden går så meget hånd i hånd, er vi ret skarpe på bæredygtighed generelt i vores del af verden. Det gør mig glad og stolt, fortæller Michal.
Ydmyg vinder
Titlen som verdens bedste bartender gik til australske Orlando Marzo, der til dagligt arbejder på restaurant Lûmé i Melbourne. Han udmærkede sig særligt på konkurrencens anden dag, under udfordringen Before and After. Her viste han ifølge dommerpanelet et helt exceptionelt overskud og unik smagsmæssig forståelse, da han miksede sine to Zacapa-cocktails. World Class-dommeren Lauren Mote går så langt som, at kalde hans Zacapa-aperitif en af de bedste cocktails, hun nogensinde har smagt. Hovedpersonen selv er mere beskeden.
– Bare det at være med i finalen og konkurrere mod nogle af de bedste bartendere i verden har været en kæmpe drøm, der er gået i opfyldelse. Men at jeg nu rent faktisk har vundet, er jeg lidt i chok over. Jeg kunne ikke have gjort det uden støtte fra mit fantastiske team derhjemme, som både har givet mig
faglig og moralsk opbakning gennem hele konkurrencen, fortæller Orlando Marzo.