En gruppe forskere fra miljøorganisationen Conservation International har undersøgt, hvilke områder der egner sig til vinproduktion i år 2050. Det betyder at man til denne tid formentlig må vinke farvel til de velkendte vine fra Bordeaux, Rhone og Toscana og i stedet for skåle i vin fra bl.a. England, Tyskland og Danmark.
Professor Jørgen E. Olesen fra institut for Agro-økologi ved Aarhus Universitet, er enig i dele af Conversation Internationals profetier, men det bliver ikke kraftig rødvin, som bliver Danmarks fremtidige signatur-vin.
– I 2050 får vi samme forudsætninger for at dyrke vin, som de har i Alsace i dag. Klimazonerne rykker nordpå, og det betyder, at betingelser bliver bedre for at dyrke vin i Danmark, siger Jørgen E. Olesen, der i februar 2012 udgav en rapport om klimaændringernes betydning for dansk vinproduktion.
I undersøgelsen så han bl.a. på mulighederne for at producere Chardonnay-druen i Danmark i 2040, men det ser ikke ud til, at Danmark bliver det nye Chardonnay-land til den tid.
– Det er ikke noget, der sker fra dag til dag. Selvom Chardonnay-druen rykker nordpå, så er det ikke realistisk, at den er dyrkningsegnet allerede i Danmark i 2040, siger Jørgen E. Olesen.