Fredag den 19. August blev festivalen, der løber til den 28. august, skudt i gang, og i Øksnehallen i kødbyen blev der inviteret inden for til en tre dages festival-i-festivalen under navnet CPH Food District. Med deres egne ord, var rammerne her sat for et virvar af madnørderi, kokkekonkurrencer, grejmarked, spændende madvarer, cocktails og meget mere. Og det er bestemt også hvad der var.
Af Kasper Mundt-Nielsen
Straks man trådte ind på brostenene foran den gamle hal, var her åbnet op med store flotte boder med friske frugt og grønt, levende høns, et par store og meget rare sheepdogs og ikke mindst flere boder med den fermenterede kambucha. På drikkevaresiden er der ingen tvivl om, at sammen med gin, som også var godt repræsenteret i CPH Food District, er kambucha en trend der er svær at komme uden om. Camilla Plum fra Fuglebjergaard samt Aarstiderne viste hver især, hvordan vi selv kan fremstille denne spændende asiatiske te. Kambucha er en fermenteret te, der oprindeligt blev drukket for sine angivelige helsefordelagtigheder, men som nu også sælges som læskende forfriskninger, se f.eks. Læsk, en nyopstartet lille virksomhed der vinder kraftigt frem på de sociale medier og snart vil være at finde i eksklusive butikker og restauranter. Hvis man har mod på selv at prøve, fremstilles kambucha ved hjælp af en bakteriel koloni, en svamp om man vil, som man lader gære med sukker og te. Herefter kan man hælde basen over på en større flaske og tilføje alle de smagselementer man ønsker sin hjemmelavede kambucha skal have.
I selve Øksnehallen var endnu flere områder repræsenteret, her var en bred blanding af convenience produkter, økologiske lokaltproducerede specialiteter, spændende oste fra Osteriet, lakridser fra Johan Bülow og ikke mindst en stor afdeling der gik under navnet CPH by the glass. Som tidligere omtalt, er gin “the talk of the town”, og hvis man er til denne enebærdestillerede alkohol, var man kommet til helt rette sted. Blandt andet havde det Amager baserede destilleri Copenhagen Distillery to af deres anmelderroste gin med, som excellerer ved at bruge så få ingredienser som muligt, og samtidig give en eksklusiv smag.
I løbet af weekenden, blev der på CPH Food District afholdt konkurrencer og fremvist madlavning, og hovedkonkurrencen var en dyst, om hvem der er bedst, øst eller vest, københavnerne eller jyderne. De fem nordjyske deltagere endte med, at tage fusen på de københavnske michelin-kokke, og du kan læse mere herom via linket her: https://www.fodevarefokus.dk/nordjysk-kokketeam-besejrede-koebenhavnske-michelin-kokke/
På en lille åben scene blev der fredag vist forpremiere for to højaktuelle dokumentarer, BUGS og Ants on a Shrimp. BUGS blev derudover også fremvist i Grand Teater mandag formiddag. Ifølge FAO, Food and Agriculture Organization of the United Nations, vil vi i 2050 være 9 milliarder mennesker på kloden, og vi skal derfor producere 70 % flere fødevarer til den tid… To dygtige og karismatiske unge mænd fra Nordic Food Lab har været kloden rundt, for at finde ud af hvordan vi kan gøre det. Kan insekter redde kloden og være en erstatning for, eller en tilføjelse til, de i længden ubæredygtige proteinindtag vi har i dag? Dokumentarfilmen BUGS vil du kunne læse mere om, i udgave nummer 7 af Scandinavian Food & Drink.
Dette er blot en lille del af hvad Copenhagen Cooking and Food har haft at byde på. Senere på ugen er der bl.a. Øl og whisky messe i forum, alkoholiserede is i cocktailbaren Balderdash, velgørenheds-hotdogs på tøjhusmuseet og madhistorie på Nationalmuseet. Festivallen løber ind til den 29. August og du kan finde det fulde program her: http://www.copenhagencooking.dk/program/