De kendte brødrene Price er ambassadører for organisationen Stop Spild Af Mad – og blæser lige nu op til kamp mod madspild i julen, hvor de løfter sløret for gode råd, og tips og tricks mod madspild, som de selv bruger i deres egen familie.
Julen kan betegnes som årets største “madspildshøjtid” og tal fra Landbrug for Fødevarer viser, at i december smider danske husholdninger mad ud for 1,1 milliarder kroner. Derfor går brødrene Price nu til kamp mod julens madspild og løfter sløret for de gode råd, tips og tricks mod julens madspild, som de selv bruger i deres egen familie. Dette kan forhåbentligt være med til at inspirere danskere til en jul med mindre madspild.
– At forhindre madspild er noget, der ligger os meget på sinde, fortæller brødrene Price.
– Som to der elsker gode råvarer, og som lægger meget kærlighed i madlavningen, så forekommer det helt meningsløst, at så store mængder af mad i de overpriviligerede, vestlige samfund ender på bunden af skraldespanden til ingen verdens nytte. Er man glad for mad, så er julen jo ikke mindst en af højtiderne, hvor køleskabet og lagrene bugner, og da er det nærmest særlig vigtigt, at vi ikke ender med at smide en tredjedel ud af det, vi har købt bare fordi, vi overvurderer vores egen eller vores gæsters appetit – selv når “lænkehunden har fået dobbelt sul”.
Brødrene Price har selv en fast familietradition, som også bevirker til at hindre madspildet i julen:
– I vores familie har vi en særlig tradition for at lave farseret julekalkun og der er lige så faste traditioner for, at måltidet fortsætter dagen efter. Hvorfor der er god grund til at lave rigeligt sovs! Det kolde kalkunkød kan sagtens spises med en lun sovs, og når vi er helt henne på tredjedagen, så kan der laves en fantastisk ragout, hvor det sidste kød kommes i den sidste sauce (som eventuelt kan tilføjes lidt mere fond), sammen med lidt udskårne rodfrugter og løg.
Men meget kan også fryses til senere brug, mener brødrene Price:
– Er man blevet træt af kalkun på dette tidspunkt, så lav retten alligevel og frys den ned. Når du kommer stresset hjem en januar- eller februardag, så er det de færreste, der takker nej til en kalkunragout, der bare skal varmes op og serveres med en kartoffelmos til. Dette princip gælder naturligvis også for andestegen og dem, der endnu ikke har prøvet en biksemad på kold flæskesteg – så er det bare med at komme i gang.
Ifølge en tidligere undersøgelse er Ris a la mande blandt de typiske retter, som danskerne har til overs fra julemiddagen. Her har brødrene Price også et godt råd:
– I forhold til Ris a la mande, så kan man jo vælge ikke at blande alt risengrøden med flødeskum fra start af, hvis man nu bliver mange om bordet og det er svært at regne den nødvendige mængde ud. Kold risengrød bliver jo til de mest fantastiske klatkager dagen efter, som kun tager et øjeblik at lave og er en fremragende dessert i sig selv.